Hlavní obsah

Nebezpečný virus? Kdokoliv jej vytvoří za 15 minut

Novinky, bri

V posledních týdnech jsou hackeři nezvykle aktivní. Spoléhají na to, že v souvislosti s koronavirem budou lidé méně obezřetní a nechají se snadněji napálit. Kybernetickým pirátům nahrává do karet i to, že mohou nové viry vytvářet velmi snadno. Kyberbezpečnostní společnost Check Point upozornila, že škodlivé kódy díky speciálnímu softwaru jednoduše naprogramuje takřka kdokoliv.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Právě rychlost, s jakou jsou kyberzločinci schopni nové hrozby vytvořit, je alarmující. „Některé aplikace byly vytvořené jednoduše pomocí hackerského nástroje Metasploit. Pomocí toho může kdokoli se základními počítačovými znalostmi vytvořit podobné škodlivé aplikace za pouhých 15 minut,“ prohlásil Petr Kadrmas, Security Engineer Eastern Europe v Check Pointu.

Zdůraznil přitom, že zachycené škodlivé kódy vytvořené zmiňovaným nástrojem cílily na běžné lidi, kteří hledají informace spojené s koronavirem. „Výzkumníci objevili 16 různých škodlivých mobilních aplikací, které se maskovaly za aplikace o koronaviru covid-19, ale obsahovaly různé druhy malwaru. V některých aplikacích byl škodlivý kód, který přihlašoval uživatele k prémiovým službám bez jejich vědomí, jiné aplikace se zase zaměřovaly na krádeže citlivých dat a některé hrozby dokonce umožňovaly útočníkům převzít na dálku kompletní kontrolu nad celým zařízením,“ doplnil Kadrmas.

Kde útočí hackeři nejčastěji? V Česku je výrazně bezpečněji než na Slovensku

Bezpečnost

Bankovní trojan Cerberus

„Odhaleny byly například 3 nové vzorky bankovního trojanu Cerberus, který je nabízen také jako 'malware jako služba', který si může kdokoli pronajmout a vytvořit vlastní variantu hrozby a následně mít pod kontrolou všechna infikovaná zařízení,“ podotkl bezpečnostní expert.

Připomněl, že Cerberus umí zaznamenávat všechny stisknuté klávesy, včetně přihlašovacích údajů, ale umí také zachytit autentizační zprávy a všechny příchozí SMS. „Navíc útočníci mohou zařízení ovládat na dálku přes TeamViewer. Cerberus je proto velmi nebezpečný a zákeřný malware. Jiné aplikace zase infikovaly mobilní zařízení malwarem Hiddad, který uživatele obtěžuje reklamou,“ upozornil Kadrmas.

„V dalších aplikacích byl zjištěn mobilní trojský kůň sloužící pro vzdálený přístup MRAT, což je typ mobilního malwaru, který umožňuje útočníkům kompletní kontrolu a monitorování infikovaného mobilního zařízení. Cílem je obvykle krádež dat nebo špehování," uzavřel bezpečnostní expert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám