Hlavní obsah

Kde útočí hackeři nejčastěji? V Česku je výrazně bezpečněji než na Slovensku

Novinky, bri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s koronavirem jsou hackeři několik posledních týdnů nezvykle aktivní, využívají toho, že lidé tráví více času v on-line světě. V souvislosti s tím přibylo virů a útoků v sousedním Slovensku, naopak Česká republika je na tom v tomto ohledu dramaticky lépe. Dokládají to nejnovější statistiky antivirové společnosti Check Point.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Česká republika se drží mezi bezpečnějšími zeměmi, patřila jí 90. příčka, což je posun o 3 místa oproti únorové 93. pozici. Slovensko se naopak dále posouvá mezi nebezpečnější země, v březnu jí patřila 35. příčka, což je posun o 9 míst oproti únorové 44. příčce,“ prohlásil Peter Kovalčík, bezpečnostní expert Check Pointu.

Žebříček zemí s nejvíce zachycenými škodlivými kódy a kybernetickými útoky sestavuje Check Point pravidelně. Čím výše jsou země v žebříčku umístěny, tím horší bezpečnostní situace v daném státě panuje, alespoň tedy co se kybernetických hrozeb týče.

Koronavirus nahrává hackerům, podnikli již přes 180 tisíc útoků

Bezpečnost

„Na první místo se v Indexu hrozeb posunul ze 12. pozice Katar,“ doplnil Kovalčík s tím, že předtím žebříčku kraloval Myanmar.

Mezi nebezpečnější země se nejvýrazněji posunul Kazachstán, z 96. místa na 20. pozici, a Litva se posunula o 33 příček na 7. místo. Opačným směrem, tedy mezi bezpečnější země, se posunula Černá Hora, které v únoru patřila 10. pozice a v březnu 48.

Nárůst hrozeb v globálním měřítku v souvislosti s koronavirem potvrzuje také analýza antivirové společnosti Avast. Podle ní bylo dohromady zachyceno již více než 180 000 útoků z falešných webů s koronavirovou tematikou. Nájezdy kyberzločinců se přitom nevyhýbají ani českým uživatelům, v tuzemsku jich totiž bylo zaznamenáno zhruba 1500, zjistil Avast.

Pozor na falešné weby

Lidé by si měli dávat pozor především na falešné weby. Podle Check Pointu totiž dramaticky narostl počet registrací nových domén s tematikou koronaviru. Zatímco na konci loňského roku, kdy se začal koronavirus šířit, se registrovaly maximálně desítky domén týkajících se koronaviru, od začátku ledna jich bylo zaregistrováno již více než 16 000.

„Jen za poslední tři týdny v březnu zaznamenal výzkumný tým Check Point Research obrovský nárůst nově registrovaných domén. Průměrný počet nových domén je téměř 10krát vyšší v porovnání s předchozími týdny,“ konstatoval Petr Kadrmas, Security Engineer Eastern Europe ve společnosti Check Point.

Všechny registrace pochopitelně nepatří výhradně počítačovým pirátům, ale podstatná část z nich ano. Útočníci totiž spoléhají na to, že lidé budou na internetu hledat co nejvíce informací týkajících se viru a že tedy prostřednictvím vyhledávačů, odkazů na sociálních sítích nebo v nevyžádaných e-mailech zabloudí i na jejich stránky.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Škodlivé weby slibují exkluzivní informace

„Zjistilo se, že 0,8 % těchto domén bylo škodlivých, což odpovídá 93 webovým stránkám. A dalších 19 % bylo podezřelých, šlo tedy o více než 2200 webových stránek,“ konstatoval bezpečnostní expert.

Útočníci se zpravidla snaží nalákat důvěřivce na exkluzivní informace. Místo nich ale na podvodných webech číhá škodlivý kód. Tímto způsobem se například v uplynulých týdnech šířil trojský kůň Emotet. Ten otevíral útočníkům zadní vrátka do napadeného stroje, aby do něj útočníci mohli propašovat další nezvané návštěvníky.

Výjimkou není ani to, když se prostřednictvím podvodných webů snaží kyberzločinci vylákat z důvěřivců osobní údaje či peníze.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

WHO čelí kybernetickým útokům

Na internet tento týden uniklo zhruba 450 e-mailů a hesel představitelů Světové zdravotnické organizace (WHO) a dalších spolupracovníků této agentury OSN,...

Výběr článků

Načítám