Hlavní obsah

Kyberzločinci vyprali prostřednictvím kryptoměn 186,7 miliardy korun

New York

Kybernetičtí zločinci loni vyprali prostřednictvím kryptoměn 8,6 miliardy dolarů (186,7 miliardy Kč). V porovnání s rokem 2020 to představuje třicetiprocentní nárůst, informovala dnes společnost Chainalysis, která se zabývá forenzní analýzou databází obsahujících informace o pohybech kryptoměn.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Celkově kyberzločinci od roku 2017 vyprali v kryptoměnách více než 33 miliard dolarů, odhaduje analytická společnost, podle níž se většina z celkové částky postupem času přesunula na centralizované burzy.

Vzhledem k výraznému zvýšení legální i nelegální aktivity v oblasti kryptoaktiv, nepovažuje Chainalysis prudký nárůst v loňském roce za překvapivý. Praním špinavých peněz se rozumí proces, během nějž se zastře původ nelegálně získaných peněz jejich převodem na legální podniky.

Zajistili miliony eur v kryptoměnách. Policisté zasáhli proti zločincům na darknetu

Bezpečnost

Přibližně 17 procent z 8,6 miliardy vypraných dolarů šlo do decentralizovaných finančních aplikací, uvedla Chainalysis. Mínila tím sektor, který usnadňuje finanční transakce v kryptoměnách mimo tradiční banky. Ve srovnání s rokem 2020 je to nárůst o dvě procenta.

Společnost Chainalysis upřesnila, že dotyčných 8,6 miliardy dolarů představuje prostředky pocházející z kryptografické trestné činnosti, jako je prodej ve skryté části internetu, na takzvaném darknetu, nebo z útoků ransomwarem, tedy vyděračským programem, který zablokuje přístup k systému a za odblokování požaduje výkupné.

Podle analytické společnosti je obtížné změřit kolik peněz pocházejících ze zločinů v reálnem světě, například z pašování drog, je směněno na kryptoměny, aby se tak vypraly.

Černý trh s falešnými certifikáty a negativními koronavirovými testy jen kvete

Bezpečnost

Jak funguje darknet

Darknet původně vznikl s ušlechtilou myšlenkou, mělo jít o prostor na internetu bez regulací a státního dohledu. Nejprve tedy sloužil především jako anonymní digitální prostor v zemích, kde panuje na sítích tvrdá cenzura, a k těmto účelům slouží i nyní.

Postupně však darknet začal přitahovat zločince, kteří pod rouškou anonymity mohli prodávat prakticky jakékoliv zboží bez omezení – na internetovém černém trhu tak není problém sehnat drogy, zbraně, léky, padělané dokumenty, škodlivý software či odcizené osobní údaje běžných uživatelů.

K darknetu se lidé mohou připojit prostřednictvím speciálních internetových prohlížečů, jež jsou schopny pracovat přes šifrované sítě a nabízejí konfiguraci komunikačních protokolů a portů.

Jako platidlo zde slouží virtuální mince, nejčastěji bitcoiny, ethereum či monero, díky kterým jsou kupující a prodávající prakticky nevystopovatelní. Ochránci zákona tedy mají jen velmi omezené možnosti, jak obchodování na černém internetovém trhu zarazit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám