Hlavní obsah

Kybernetickému útoku čelil i Slovak Telekom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Nedělní kybernetický útok zasáhl interní IT systémy největšího slovenského telekomunikačního operátora Slovak Telekom, incident vyřadil z provozu web i mobilní aplikaci firmy a omezil poskytování služeb na prodejnách. Oznámila to firma, jejíž služby plně nefungovaly ani v pondělí odpoledne. Podobnému útoku čelil i český operátor T-Mobile Czech Republic, který stejně jako Slovak Telekom patří do mezinárodní skupiny Deutsche Telekom.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Očekáváme, že obnova interních systémů bude probíhat postupně,” uvedl Slovak Telekom. Upozornil také na omezenou dostupnost svých telefonních linek ohledně služeb zákazníkům a technické podpory.

Na Slovensku jde v krátké době o druhý známý incident svého druhu. Asi před deseti dny čelil většímu kybernetickému útoku web slovenského ministerstva obrany, podle ministra Jaroslava Nadě útočníci nezískali žádná data. Naď tehdy dal incident do souvislosti s další pomocí válkou zasažené Ukrajině.

Český operátor T-Mobile se v neděli potýkal s rozsáhlými výpadky svých služeb. Zákazníci měli problémy s mobilními daty i voláním, nemohli se dovolat na zákaznickou linku, dostat na web firmy nebo spustit aplikaci. V noci společnost oznámila, že čelila kybernetickému útoku. Obnovila provoz základních služeb, jako je volání či mobilní služby, dál řeší problémy s aplikací Můj T-Mobile a interních systémů.

Nedělní výpadek služeb? T-Mobile čelil kybernetickému útoku

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám