Hlavní obsah

Nejvíc DDoS útoků na české firmy pocházelo z Ruska

Praha

Nejvíce hackerských DDoS útoků (Distributed Denial of Service) na české firmy a instituce pocházelo v dubnu z Ruska, a to z téměř 6000 míst. Největší intenzitu pak měly útoky z thajských IP adres. Celkový objem DDoS útoků, při nichž jsou napadeny servery provozující služby či internetové stránky, ale oproti rekordnímu březnu poklesl. I tak je stále výrazně větší než v předchozích měsících. Vyplývá to z měsíční analýzy české společnosti ComSource.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

DDoS útoky mají vždy stejný scénář: stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Takovéto kybernetické nájezdy v dubnu směřovaly mimo jiné na mediální skupinu Vltava Labe Media, České dráhy, některá letiště nebo portál veřejné správy, který spravuje ministerstvo vnitra. Kybernetickému útoku čelil také web zpravodajského kanálu České televize ČT24. V květnu zasáhl rozsáhlý útok Ředitelství silnic a dálnic.

Proruští hackeři útočí na instituce i firmy, varovala německá kontrarozvědka

Bezpečnost

„DDoS útoky se staly synonymem hrozeb posledních týdnů a potvrdilo se, že se týkají úplně všech firem a institucí. Kromě zásadních geopolitických událostí k tomu přispívá i skutečnost, že se s nimi rozvinul čilý obchod. Útočník tak nepotřebuje žádné technické znalosti či vlastní infrastrukturu. Prostě si útok koupí na darknetu a zaplatí jej platební kartou či kryptoměnou. Útok tak ani nemusí být součástí nějaké války, ale může si jej objednat například konkurence či odmítnutý dodavatel,” uvedl spolumajitel ComSource Michal Štusák.

Na cíle v Česku mířily v dubnu útoky ze 176 zemí. Nejčastější byly útoky z Evropy, odkud pocházelo téměř 15 000 zdrojových IP adres, následovala Asie s 10 000 adresami, která ale kralovala žebříčku intenzity útoků. V dubnu byly rozsáhlejší útoky častější než v předchozím měsíci. Oproti březnu ale poklesl celkový objem odfiltrovaného škodlivého provozu, i když zůstal v porovnání s předchozími měsíci stále několikanásobný.

Reklama

Související články

NÚKIB je pod palbou hackerů už týden

Kybernetické útoky na web Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) trvají už týden. Úřad je ale zmírňuje, aby obsah webu byl pro...

Výběr článků

Načítám