Hlavní obsah

Kam proudí ruské peníze? Hnutí Anonymous získalo data účetní firmy LLC Capital

Bezmála 32 000 e-mailů se podařilo v tomto týdnu odcizit hackerům z hnutí Anonymous z počítačových systémů společnosti LLC Capital, která na ruském trhu působí v oblasti účetnictví. Všechna zcizená data jsou volně ke stažení prostřednictvím webového projektu DDoSecrets.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hackerům se při kybernetickém nájezdu podařilo zmocnit balíku dat o velikosti 20,4 GB, který obsahuje dohromady 31 990 e-mailů společnosti LLC Capital a jejích partnerů.

„LLC Capital je specializovaná účetní firma, která spolupracuje mimo jiné s investiční skupinou Safmar – jejím většinovým majitelem je ruský miliardář a oligarcha Michail Gucerijev,“ uvedlo hnutí Anonymous na Twitteru v noci ze středy na čtvrtek.

Právě Gucerijev byl jedním z 37 byznysových lídrů, které ruský prezident Vladimir Putin svolal do Kremlu jen pár hodin po zahájení invaze na Ukrajinu.

Zveřejněná data, ve kterých figuruje také největší ruská ropná společnost Rosněfť, by tedy mohla rozkrýt finanční toky napříč Ruskem a dalšími zeměmi. Projít desetitisíce e-mailů ale bude nějakou dobu trvat.

Zprávy z LLC Capital si může stáhnout kdokoliv prostřednictvím webového projektu Distributed Denial of Secrets (DDoSecrets), kde jsou publikovány uniklé soubory pravidelně. Tyto internetové stránky jsou často označovány za nástupce WikiLeaks, tedy platformy pro zveřejňování utajovaných dokumentů.

Anonymous ukradli Rusům už 10 milionů souborů a e-mailů

Bezpečnost

Hnutí Anonymous

Anonymous je mezinárodní skupina hackerů bez pevné organizační struktury. Aktivisté se většinou zapojují do ad hoc "operací" různého druhu. Známá je především díky útokům na firmy, které vypověděly spolupráci kontroverznímu portálu WikiLeaks. Mezi terči hackerů byla například firma MasterCard.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám