Hlavní obsah

Jsme proti hackerům pozadu, přiznávají IT manažeři

Novinky, Lenka Zoulová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kybernetická bezpečnost se stává stále ožehavějším tématem, ruku v ruce s tím, jak přibývá útoků hackerů. Téměř pětina IT manažerů, kteří již mají s kybernetickými nájezdníky osobní zkušenost, přiznává, že jsou proti počítačovým pirátům pozadu. Vyplývá to z globální studie kyberbezpečnostní společnosti Sophos.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Bezpečnostní experti se zaměřili především na zkušenosti IT manažerů s vyděračskými viry ze skupiny ransomwarů. Ty totiž dlouhodobě patří k nejrozšířenějším škodlivým kódům na síti.

„IT manažeři v organizacích postižených ransomwarem se téměř trojnásobně častěji cítí ‚výrazně pozadu‘, pokud jde o porozumění kybernetickým hrozbám, v porovnání s jejich kolegy v organizacích, které zatím napadeny nebyly (17 % oproti 6 %, pozn. red.),“ stojí ve studii.

ČR se s velkou pravděpodobností stane terčem ransomwaru

Bezpečnost

Zajímavé je, že v České republice studie podobný rozdíl není patrný – „výrazně pozadu“ za kyberhrozbami se cítí 16 % IT manažerů, bez ohledu na to, zdali již jejich organizace byla napadena či nikoli.

„Více než třetina (35 %) obětí ransomwaru uvedla, že nábor a udržení kvalifikovaných profesionálů v oblasti zabezpečení IT byly jejich největší výzvou, pokud jde o kybernetickou bezpečnost, ve srovnání s pouhými 19 % těch, kteří dosud zasaženi nebyli,“ uvádí dále studie.

Bezpečnostní experti chybějí také v Česku

Pokud bychom srovnávali globální data se situací v České republice, příliš rozdílů nenalezneme. Problém se získáním kvalifikovaných profesionálů na zabezpečení IT řeší 33 % organizací.

Studie dále ukázala, že oběti ransomwaru tráví proporcionálně méně času prevencí hrozeb (42,6 %) a více času reakcí na ně (27 %) ve srovnání s těmi, kdo zasažen nebyl (49 %, respektive 22 %), přičemž směrují zdroje spíše do řešení incidentů než do jejich zastavení. Organizace v České republice věnují prevenci útoků 46 % své pozornosti a reakci na útoky 28 %.

Výkupné 345 milionů platit nemuseli. Bezpečnostní experti vyzráli na vyděračský virus

Bezpečnost

Jak útočí vyděračské viry

Na napadeném stroji dokážou vyděračské viry z rodiny ransomwaru udělat pěkný nepořádek. Nejprve zašifrují všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Zaplatit zpravidla chtějí v bitcoinech, protože pohyby této virtuální měny se prakticky nedají vystopovat. A tím logicky ani nelegální aktivita počítačových pirátů.

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nemusí dostat. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se bránit před vyděračskými viry

Vyděračské viry opanovávají několik posledních let přední příčky žebříčků nejrozšířenějších kybernetických hrozeb. Do svého počítače si je přitom velmi často...

Na scéně je nový vyděračský virus

V posledních měsících byly vyděračské viry z rodiny ransomwarů spíše na ústupu, nyní se však začal internetem jako lavina šířit nový záškodník Avaddon, který...

Výběr článků

Načítám