Hlavní obsah

Brno investuje do ochrany nemocnic před kyberútoky

– Brno

Brno investuje do ochrany svých městských nemocnic před kybernetickými útoky, rozšíří například bezpečnostní monitoring sítě, zlepšit chce i zabezpečení systému pro komunikaci mezi personálem. Na on-line tiskové konferenci to v pondělí uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Investice vyjde na 24 milionů korun.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Ilustrační snímek

Článek

Nemocnice milosrdných bratří i Úrazová nemocnice v Brně si loni nechaly zpracovat bezpečnostní audit, aby zjistily svoji odolnost proti možným kybernetickým hrozbám. Na jeho základě připravily plány na zvýšení kybernetické bezpečnosti.

„Kybernetickým útokům v posledních letech čelí řada nemocnic v České republice. Způsobené škody dosahují desítek milionů korun. Může dojít k úniku zdravotnické dokumentace či přímému ohrožení zdraví pacientů. Tomu chceme v obou městských nemocnicích zamezit,” uvedl Hladík.

Nový obranný systém proti kybernetickým hrozbám v brněnských městských nemocnicích zavede město ve dvou etapách, a to od března do září. Rozšířen bude bezpečnostní monitoring sítě, nemocnice získají kvalitnější připojení wi-fi, zlepší se také zabezpečení systému pro archivaci zdravotnických dat. Vylepšit se má i systém zálohování a ukládání dat. V neposlední řadě by měl být posílen systém, který brání výpadkům elektrického proudu.

Kyberúřad zaznamenal při koronakrizi asi o třetinu víc incidentů

Bezpečnost

Slabé zabezpečení. Výjimkou nejsou ani „XPéčka”

Na slabé zabezpečení nemocnic upozornili bezpečnostní experti již dříve. „Tento problém je dalekosáhlejší: celá IT infrastruktura moderních nemocnic není řádně organizována a chráněna, s čímž mají problém organizace po celém světě,“ prohlásil Miroslav Kořen, generální ředitel pro východní Evropu kyberbezpečnostní společnosti Kaspersky.

„Například řada těchto zařízení běží na systému Windows XP a má stovky starých, nijak nezazáplatovaných zranitelností, které by mohly vést k úplnému prolomení vzdáleného systému. V některých případech mají navíc tato zařízení nezměněná výchozí hesla, která lze snadno zjistit pomocí manuálů dostupných na internetu,“ podotkl Kořen.

Účet za kyberútok na nemocnici v Benešově je 59 milionů. Pachatel se nenašel

Krimi

Útoky se nevyhýbají ani Česku

Podle nedávné studie této antivirové společnosti jsou každý měsíc podniknuty desetitisíce útoků na zdravotnická zařízení po celém světě. Jen za poslední tři měsíce loňského roku jich bylo uskutečněno více než čtvrt milionu.

„Ransomwarové útoky na nemocnice se v poslední době objevují poměrně často, což poukazuje na fakt, že nejde jen o slabou ochranu zdravotnických zařízení,“ konstatoval bezpečnostní expert.

Útoky hackerů se nevyhýbají pochopitelně ani tuzemským nemocnicím. Podle údajů poradenských firem BDO a Bureau Veritas jen loni čelila útokům pětina českých zdravotnických zařízení.

Nejznámějším loňským případem bylo faktické odstavení počítačové sítě a následné ochromení nemocnice v Benešově. Od začátku letošního roku pak hackeři napadli například Fakultní nemocnici v Brně a nedávno Psychiatrickou nemocnici v Kosmonosech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám