Hlavní obsah

Britská vláda a diplomacie byly cílem sledovacího programu Pegasus

– Londýn

Britský premiérský úřad a ministerstvo zahraničí se staly cílem sledování prostřednictvím špionážního softwaru Pegasus, který se v letech 2020 a 2021 objevil na elektronických zařízeních několika činitelů. Upozornila na to v pondělí kanadská analytická skupina Citizen Lab, která se odhalování kyberzločinů dlouhodobě věnuje. Program Pegasus od izraelské společnosti NSO Group podle ní používali pro sledování lidí z úřadu premiéra klienti ze Spojených arabských emirátů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Potvrzujeme, že v roce 2020 a 2021 jsme zjistili a informovali vládu o několika případech využití sledovacího softwaru Pegasus v rámci britských vládních sítí," napsal Citizen Lab.

Kanadská výzkumná skupina upřesnila, že v rámci ministerstva zahraničí byly přístroje infikované sledovacím softwarem spojené s klienty NSO ve Spojených arabských emirátech, v Indii, na Kypru a v Jordánsku. Její členové však neměli přístup k napadeným telefonům, a nemají tedy informace o konkrétních obětech sledování.

Mluvčí kyperské vlády v úterý podle agentury Reuters popřel, že by úřady na Kypru měly se sledováním Britů cokoli společného.

Pracovníci Evropské komise byli loni terčem špehovacího viru

Bezpečnost

Britské Národní středisko kybernetické bezpečnosti (NCSC) po varování Citizen Lab provedlo rozsáhlou kontrolu mobilních přístrojů dotčených úřadů, napsal deník The Times. Podle deníku mohlo narušení bezpečnosti vládních sítí vést k získání potenciálně velice citlivých informací.

„Spyware Pegasus je druh škodlivého kódu, který zneužívá tzv. zranitelnosti nultého dne, tedy nechráněných děr v operačním systému zařízení, v tomto případě chytrého telefonu. S jeho pomocí může útočník kompromitovat zařízení a odposlouchávat jej. Jedná se o tzv. zero-click hrozbu, což znamená, že ze strany uživatele nepotřebuje útočník žádnou aktivitu, která by škodlivý kód do zařízení vpustila,“ vysvětlil Ondrej Kubovič, bezpečnostní expert antivirové společnosti Eset.

„Na základě našich analýz víme, že Pegasus má přistup k SMS zprávám, kontaktům, kalendáři, e-mailové aplikaci, chatovacím aplikacím, GPS poloze a dalším službám. V některých případech jsme zaznamenali, že bylo možné pomocí tohoto malwaru i nahrávat průběh hovorů,“ doplnil Kubovič.

Loni se ukázalo, že program Pegasus byl hojně využíván nejen ke sledování zločinců, ale také například politiků a vysokých činitelů v mnoha zemích. Podle investigativních novinářů se na seznamu sledovaných objevil i francouzský prezident Emmanuel Macron a další hlavy států nebo šéfové vlád, ale též řada právníků, obhájců lidských práv a novinářů. Terčem sledování se podle všeho stali i pracovníci Evropské komise, katalánští separatisté tvrdí, že proti nim Pegasus použily španělské bezpečnostní složky.

Katalánské separatisty sledovali špionážním programem Pegasus

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám