Hlavní obsah

Katalánské separatisty sledovali špionážním programem Pegasus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Představitelé hnutí za nezávislost Katalánska a jejich právní zástupci byli v letech 2019 a 2020 sledováni pomocí špionážního programu Pegasus. Uvedl to deník El País. Podle něj si program, který vyvinula izraelská společnost NSO Group, mohly pořídit jen vlády či jejich bezpečnostní složky.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Mezi lidmi, kteří byli programem sledováni, byl například advokát Andreu Van den Eynde, který tehdy hájil bývalého místopředsedu katalánské vlády Oriola Junquerase. Ten se ocitl před soudem mimo jiné v souvislosti s uspořádáním referenda o katalánské nezávislosti v roce 2017.

Podle deníku El País byl sledován i mobil významného odborníka na trestní právo Oriola Sagrery, který spolupracoval na Junquerasově obhajobě, a několika představitelů Republikánské levice Katalánska (ERC).

Pracovníci Evropské komise byli loni terčem špehovacího viru

Bezpečnost

Podle španělského listu, který informace získal od kanadské skupiny Citizen Lab, špionážní program sledoval mobilní telefony řady členů katalánských separatistických stran či sdružení, které působí na podporu nezávislosti tohoto regionu. Podle deníku ale není jasné, jaká veřejná instituce je sledovala.

Již v roce 2020 El País a britský deník The Guardian přišly se zjištěním, že někdo sledoval za použití programu Pegasus přední zastánce nezávislosti Katalánska. Jednalo se například o bývalého předsedu katalánského parlamentu Rogera Torrenta. Tehdy španělské ministerstvo vnitra a policie listu sdělily, že program nepoužívají. Tajná služba CNI uvedla, že jedná v souladu se zákonem, aniž by se k softwaru přímo vyjádřila.

Útočníci získali vzdálený přístup

Pegasus je navržen tak, aby umožnil vzdálený přístup k mikrofonům, fotoaparátům a údajům v telefonech iPhone a telefonech s operačním systémem Android. Může infikovat telefony bez jakékoli akce uživatele a bez zanechání stop.

Firma tento software prodala i do ciziny, například Spojeným arabským emirátům, údajně také Saúdské Arábii, Indii, Maďarsku, Mexiku nebo Polsku. V některých zemích, například v Polsku či Maďarsku, úřady prošetřují, zda špionážní software nebyl použit proti opozici či novinářům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám