Hlavní obsah

Odposlechy kritiků vlády? Polští senátoři rozmotávají špiclovací aféru

Zvláštní vyšetřovací výbor polského Senátu zahájil v pondělí slyšení týkající se zneužití armádního softwaru Pegasus. Původně ho vytvořila izraelská firma NSO Group ke sledování teroristů a zločinců, ale následně ho zneužilo několik vlád po celém světě k dohledu nad opozicí. Podezření padlo také na polský kabinet premiéra Mateusze Morawieckého.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Premiér Mateusz Morawiecki si podle svých slov není vědom žádných odposlechů opozice.

Článek

V roce 2017, dva roky po nástupu vlády strany Právo a spravedlnost (PiS) k moci, koupila tento špionážní software polská vláda PiS za 25 milionů zlotých (135 milionů Kč). Podle deníku Gazeta Wyborcza ho mnohokrát zneužila ke špehování kritiků svého režimu.

Mohlo by se ukázat, že jde o práci zahraničních zpravodajských služeb
Mateusz Morawiecki, polský premiér

Na konci loňského roku, těsně před Štědrým dnem, vyšlo najevo, že v roce 2019, kdy vrcholila kampaň před parlamentními volbami, kterou Kzysztof Bajza vedl za opoziční Občanskou platformu (PO), ho sledovací systém Pegasus tajně odposlouchával 33krát.

Bajza potvrdil, že až s odstupem času si uvědomil, že PiS reagovala na řadu akcí, které jeho strana připravila, dokonce s předstihem.

Polský Senát ustavil komisi, která má vyšetřit údajné špehování opozice

Zahraniční

Vládní síly systém nasadily také proti Romanu Giertychovi, právníkovi aktivnímu v odhalování kauz PiS, ale také proti Evě Wrzosekové, prokurátorce, která často poukazuje na nezákonnosti současné vlády. Předloni nařídila vyšetřit, zda se neměly odložit prezidentské volby kvůli obavám o zdraví voličů. Případ jí téměř vzápětí nadřízení odebrali a přeložili ji.

Kanadští odborníci na kybernetickou bezpečnost ze společnosti Citizen Lab prozkoumali mobilní telefony Bajzy, Giertycha a Wrzosekové a potvrdili, že v kritické době se na nich mockrát vyřádili hackeři.

Vládní kruhy dávají ruce pryč

Jaroslaw Kaczyňski, předseda PiS a místopředseda vlády pro bezpečnost, připustil, že Polsko tento systém má, ale tvrdil, že rozhodně není používán proti opozici.

Vládní kritička čelila hackerskému útoku. Polská prokuratura vyšetřování odmítla

Bezpečnost

Premiér Morawiecki zase prohlásil, že si „není vědom“ žádného odposlechu, a dodal, že „by se mohlo ukázat, že jde o práci zahraničních zpravodajských služeb“. Opozice jim také nevěří a připravuje mobilní telefony svých dalších předních politiků k prohlídce.

„Izraelský software v podstatě proměnil chytré telefony ve špionážní zařízení kapesní velikosti, které může sledovat nic netušící uživatele na dial-upu, stejně jako jejich komunikaci, textové zprávy, obrázky, filmy atd.,“ napsal server wp.pl.

Obětí novináři a také Katalánci
K potvrzeným obětem špehování patří mexičtí a saúdskoarabští novináři i britští právníci, Pegasus je také spojován s Maďarskem.
Orbánova vláda přiznala nákup softwaru.
Mezi zákazníky NSO patří i Německo a Španělsko, kde katalánští separatisté obviňují Madrid, že na ně zaútočil Pegasem.

Reklama

Výběr článků

Načítám