Hlavní obsah

Balíček čeká na doručení, podvodníci se snaží napálit důvěřivce

Novinky, Ondřej Husák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce se nezadržitelně blíží. Není proto překvapením, že lidé již začali prostřednictvím internetu objednávat dárky. Právě toho se ale snaží zneužít počítačoví piráti, kteří se vydávají za zaměstnance České pošty. Upozornili na to bezpečnostní experti z antivirové společnosti Avast.

Foto: koláž Novinky.cz s využitím Avastu

Ukázka podvodného e-mailu

Článek

Lidé by se tedy měli mít na pozoru před e-maily s informacemi o „doručení balíčku“. „Vážený zákazníku, vezměte prosím na vědomí, že váš balíček čeká na doručení. Proveďte prosím platbu 1 Kč na níže uvedeném odkazu, proces ověření musí být proveden během následujících dvou dnů,“ stojí v podvodné zprávě.

Tento phishingový e-mail je psán zdařilou češtinou, ani zběhlejší uživatelé tedy nemusí na první pohled ani poznat, že jde o podvod. Obzvláště to platí ve chvíli, kdy lidé skutečně na doručení nějaké zásilky čekají.

„Důrazně doporučujeme, abyste na zaslaný e-mail neodpovídali a odkazované webové stránky nenavštěvovali,“ poradili bezpečnostní experti Avastu.

Bezpečnostní experti bijí na poplach, nárůst phishingových podvodů je alarmující

Bezpečnost

V případě, že lidé na odkaz kliknou, zobrazí se jim podvodné stránky imitující vzhled webu České pošty. Následně budou vyzváni k uhrazení zmiňované koruny pro potvrzení. Právě v platbě je ale zakopaný celý pes – lidé přijdou totiž ve výsledku o daleko více než jednu korunu.

Prostřednictvím takto nízkých plateb se totiž zpravidla ověřují bankovní účty, když se zakládají prostřednictvím internetu – kromě doložení svých dokladů je tedy nutné provést při založení účtu on-line i platbu z již existujícího účtu.

Foto: repro Avast

Takto vypadají podvodné stránky pod hlavičkou České pošty.

Útočníci si tak mohou snadno založit na jméno podvedeného důvěřivce bankovní účet, přes který mohou prát špinavé peníze nebo si klidně vzít nějakou půjčku.

Co dělat, když už jste na odkaz klikli a platbu provedli? „Zachovejte klid. Zavolejte své bance, informujte ji o vaší situaci a nechte zablokovat svou kreditní kartu. Nijak s kyberzločinem nekomunikujte. E-mail označte jako spam a smažte jej. Počítač nechte zkontrolovat antivirovým programem,“ poradili bezpečnostní experti.

Hackeři se ve velkém zaměřují na nezaměstnané

Bezpečnost

Co je phishing?

Internetoví podvodníci často rozesílají e-maily, které vyvolávají dojem, že pocházejí od důvěryhodné firmy, banky, úřadu nebo webové stránky. 

Pomocí těchto zpráv se útočníci snaží vylákat citlivé informace, které se týkají například bankovních kont. Tato data následně využívají k odčerpání financí z účtu postiženého.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám