Hlavní obsah

Nejrozšířenějším škodlivým kódem v Česku je virus Danger

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již několik měsíců za sebou je nejrozšířenějším virem v Česku Danger. Jinak tomu nebylo ani v listopadu, kdy měl tento škodlivý kód na svědomí každý druhý útok v tuzemských počítačových sítích. Vyplývá to ze statistik antivirové společnosti Eset.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Danger – plným jménem JS/Danger.ScriptAttachment – je jednou z nejrozšířenějších hrozeb prakticky po celý letošní rok. Zarážející je především jeho dramatický nárůst v posledních měsících. Aktuálně je totiž zodpovědný za 54,91 % útoků. Ještě v říjnu to přitom bylo o dvacet procentních bodů méně.

„Nárůst počtu případů JS/Danger.ScriptAttachment je opravdu mimořádný. Tento malware je zákeřný v tom, že nemusí být nebezpečný sám o sobě, ale do napadeného zařízení stahuje další škodlivé kódy,“ uvedl Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti Eset.

Vyděračské viry na scéně

Nejčastěji touto cestou kyberzločinci šíří vyděračské viry z rodiny ransomware. Tyto škodlivé kódy začnou šifrovat obsah počítače a uživateli zobrazí oznámení, že za dešifrování počítače musí zaplatit, jinak se ke svým datům údajně již nikdy nedostane.

Ani po zaplacení výkupného navíc nemají uživatelé jistotu, že se ke svým datům skutečně dostanou. Virus je nutné z počítače odinstalovat a data následně pomocí speciálního programu odšifrovat. V některých případech to ale není možné.

Všechny další hrozby, kterým patřily přední příčky žebříčku nejrozšířenějších virových hrozeb, mají přitom ve srovnání s Dangerem naprosto zanedbatelný podíl. Na druhé příčce se umístil trojský kůň FakejQuerys s podílem 2,56 procenta detekcí.

Šíří se před nevyžádané e-maily

Třetí příčka pak patří viru Nemucod, který byl přitom ještě v říjnu na druhém místě. Tehdy stál za každou osmou detekcí (podíl 12,32 procenta), v listopadu jeho podíl klesl o 10 procentních bodů na 2,04 procenta.

Nemucod se stejně jako Danger nejčastěji šíří prostřednictvím nevyžádaných e-mailů. Také s pomocí tohoto viru mohou počítačoví piráti do napadeného stroje stahovat další škodlivé kódy.

Seznam deseti nejrozšířenějších hrozeb za měsíc listopad naleznete v tabulce níže:

Deset nejrozšířenějších počítačových hrozeb – listopad 2016
1. JS/Danger.ScriptAttachment (54,91 %)
2. JS/TrojanDownloader.FakejQuery (2,56%)
3. Java/Adwind (2,28 %)
4. JS/TrojanDownloader.Nemucod (2,04 %)
5. JS/Kryptik.RE (1,76 %)
6. JS/ProxyChanger (1,38 %)
7. Win32/Exploit.CVE-2014-1761 (1,33 %)
8. Win32/Injector.DHND (1,04 %)
9. JS/TrojanDownloader.Iframe (0,88 %)
10. PDF/Fraud (0,88 %)
Zdroj: Eset

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám