Hlavní obsah

Trojský kůň

Foto: Profimedia.cz
Článek

Trojský kůň či Trojan je program, který se tváří jako legitimní, ale přitom vykonává funkce, které mohou ohrožovat bezpečnost uživatelových dat na PC. Trojan umožňuje útočníkovi ovládat na dálku napadený počítač.

Své jméno dostal trojský kůň podle pověsti o městě Trója. Za městskou bránu byl podle bájí dopraven dřevěný kůň s vojskem, které se skrývalo jeho útrobách. Útočníci tak nepozorovaně pronikli za hradby a město pak dobyli.

Zákeřný trojský kůň Bredolab

Jedním z nejzákeřnějších trojských koní, kterému se podařilo v roce 2009 masivně ochromit české a slovenské počítače, je škodlivý kód Bredolab. Ten byl za období od července do srpna 2009 podle statistik antivirové společnosti Eset nejrozšířenější tuzemskou hrozbou s podílem okolo sedmi procent.

Trojský kůň Bredolab byl schopen se sám umístit do běžících procesů v počítači a vypnout bezpečnostní programy operačního systému, takže uživatel o něm nemusel vůbec vědět.

Tento virus se dokáže sám kopírovat do systémových souborů a spouštět se při každém zapnutí počítače. Zároveň tento virus komunikuje se vzdáleným serverem prostřednictvím HTTP. Pokud je tedy tento trojský kůň v systému, jeho hlavní úlohou je stahovat do infikovaného počítače další škodlivé programy.

Články k tématu