Hlavní obsah

Další vyděračský virus podlehl bezpečnostním expertům. Zpřístupnit data je možné zdarma

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostním expertům se podařilo vyzrát na další vyděračský virus za posledních několik týdnů. Prakticky žádnou hrozbu díky tomu aktuálně už nepředstavuje záškodník zvaný TeleCrypt. Upozornil na to Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ.

Foto: Reuters

K uzamčeným datům se bez hesla uživatelé nedostanou. (ilustrační foto)

Článek

„Bylo prolomeno šifrování použité v ransomwaru TeleCrypt, který pro komunikaci se svým řídícím serverem využívá službu Telegram,“ konstatoval Pavel Bašta, bezpečnostní analytik týmu CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Ten zároveň poradil, jak mohou lidé poznat, že jejich stroj infikoval právě tento vyděračský virus. „Tento ransomware lze obvykle rozeznat dle přípony zašifrovaných souborů změněné na .Xcri. Nicméně se již objevily varianty, které změnu přípony neprovedou,“ podotkl Bašta.

Vyzrát na ransomware TeleCrypt se podařilo expertům z bezpečnostní společnosti Malwarebytes Labs. Ti zároveň zpřístupnili nástroj, pomocí kterého je možné zašifrovaná data odemknout i bez placení výkupného. Stahovat jej je možné zdarma zde, k dispozici je však pouze v angličtině.

Podlehly i další viry

V poslední době jde už o několikátý úspěch ochránců kybernetické bezpečnosti. Minulý týden například výzkumníci Kaspersky Lab vytvořili nástroj, prostřednictvím kterého mohou lidé zpřístupnit data zašifrovaná vyděračským virem CrySis.

Způsob útoku nezvaných návštěvníků TeleCrypt i Crysis je úplně stejný. Nejprve záškodník zašifruje všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení výkupného. Ani pak se nicméně uživatelé ke svým datům nemusejí dostat.

Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné. V případě vyděračských virů TeslaCrypt, TeleCrypt, Crysis či například Polyglot to však již neplatí.

Jak se bránit proti vyděračským virům?
Neotvírejte přílohy e-mailových zpráv od neznámých a podezřelých adresátů.
Pravidelně zálohujte svoje data. V případě nákazy se počítač jednoduše přeinstaluje a zašifrovaná data se mohou obnovit i bez placení výkupného nebo nutnosti je odšifrovat.
Externí disky nebo jiné úložné systémy, na které jsou data zálohována, by neměly být neustále připojeny k počítači. Minimalizuje se tím riziko, že se vyděračský virus zabydlí i u zálohovaných dat.
Pravidelně aktualizujte operační systém i jiné programy. Znesnadníte tak práci počítačových pirátů, kteří se snaží objevené trhliny zneužít k propašování škodlivých kódů.
Nutné je také pravidelně aktualizovat antivirový program, případně jiné bezpečnostní aplikace.
Nepoužívejte programy, pro které již výrobce ukončil podporu. Hrozba nákazy například na Windows XP je mnohonásobně vyšší než u novějších verzí tohoto operačního systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám