Hlavní obsah

Čínští hackeři napadali list New York Times kvůli článku o premiérovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

List New York Times se v posledních čtyřech měsících stal terčem čínských hackerů. Pronikli do jeho počítačové sítě a získali i hesla 53 redaktorů a dalších zaměstnanců. Útočili kvůli zprávám deníku, že rodina bývalého čínského premiéra Wena Ťi-paa získala majetek ve výši 2,7 miliardy dolarů.

Foto: Jason Lee, Reuters

Čínský premiér Wen Ťia-pao

Článek

Útoky hackerů začaly ještě před 25. říjnem, kdy list napsal, že rodina Wena Ťia-paa kontroluje majetek ve výši 2,7 miliardy dolarů, který získala až po jeho nástupu do funkce předsedy vlády. Složité vztahy mezi firmami ale umožnily výši majetku tajit. [celá zpráva]

Hackeři pronikli do e-mailové schránky šéfa šanghajské pobočky deníku Davida Barboty, který byl autorem článku o majetku Wenovy rodiny, a do schránky šéfa kanceláře NYT pro jižní Asii Jima Yardleye.

List si najal bezpečnostní experty

Po prvních útocích list najal experty na bezpečnost počítačových sítí ze společnosti Mandiant, kteří zjistili, že útoky jsou vedeny podobně jako útoky čínské armády v kyberprostoru.

Hackeři se pokusili zamaskovat své aktivity tak, že nejprve napadli počítače na univerzitě v USA, ovládli je a z nich pak útočili na počítačovou síť listu. Použili malware, který jim otevřel cestu. Tento program byl vytvořen v Číně.

Navíc se ukázalo, že hackeři použili k útoku počítače na stejné americké univerzity, přes kterou útočili i na sítě amerických vojenských dodavatelů. Většina útoků začínala kolem osmé ráno pekingského času.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám