Hlavní obsah

Rodina čínského premiéra kontroluje majetek ve výši 52 miliard

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking/New York

Úřady v Číně blokují lidem přístup na internetové stránky amerického deníku New York Times (NYT). Reagovaly tak na zprávu listu, podle níž širší rodina čínského premiéra Wena Ťia-pao kontroluje majetek ve výši 2,7 miliardy dolarů (téměř 52 miliard korun).

Foto: Profimedia.cz

Čínský premiér Wen Ťia-pao

Článek

Od nástupu Wena do vedení komunistické Číny několik jeho příbuzných závratně zbohatlo, často však nejsou jako vlastníci viditelní díky složité majetkové struktuře, v níž figurují různí společníci a investiční skupiny, napsal deník.

List uvedl, že například jediná investice Wenovy 90leté matky, bývalé učitelky Jang Č'-jün, měla před pěti lety hodnotu 120 miliónů dolarů (2,3 miliardy korun). Není jasné, zda premiérova matka o tomto majetku ví, poznamenaly Timesy.

Už americká diplomatická depeše z roku 2007 zveřejněná serverem WikiLeaks zmiňovala jednoho obchodního ředitele v Šanghaji, který řekl: „Wen je aktivitami své rodiny znechucen, ale buď nemůže, anebo je nechce omezit“. Samotný premiér letos v březnu novinářům řekl, že se „nikdy nehnal za osobním ziskem“.

Byli připsáni náhodou, tvrdí šéfka fondu

Deník také napsal, že podíly Wenovy matky a dalších jeho příbuzných jsou zajištěny prostřednictvím investičního fondu vedeného multimilionářkou Tuan Wej-chung, která je přítelkyní premiérovy manželky. Šéfka fondu Timesům řekla, že podíly jsou ve skutečnosti její. Jelikož chtěla zůstat v pozadí, požádala prý příbuzné, aby oslovili další osoby a podíly si nechali formálně napsat na sebe. Náhodou a bez jejího vědomí se tak na seznamech ocitla premiérova rodina.

Wenova manželka Čang Pej-li se po boku premiéra objevuje jen zřídka a obchoduje s diamanty. Jejich syn Winston Wen řídí největší soukromý fond v Číně New Horizon Capital.

Není to poprvé, kdy se píše o závratném bohatství čínské elity. V nemilosti čínských cenzorů se letos ocitla také agentura Bloomberg, když odhalila několikamiliónové majetky rodiny čínského viceprezidenta Sie Ťin-pching.

Reklama

Výběr článků

Načítám