Hlavní obsah

Internet v brněnské MHD nabízí vyšší limit, je však stále žalostně pomalý

Novinky, mif
Brno

Brněnský dopravní podnik zavedl před dvěma měsíci bezplatnou wi-fi v MHD. Vysloužil si tím ale velkou kritiku, neboť kvůli datovému omezení bylo připojení internetu prakticky k ničemu. Nyní se podnik odhodlal datový limit výrazně navýšit. Informoval o tom Miloš Havránek, generální ředitel firmy. Rychlost je bohužel stále tristní.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Dopravní podnik nejprve v rámci testovacího režimu nabídl lidem čtyři MB dat po dobu 20 minut, což však bylo žalostně málo. V podstatě stačilo stáhnout jeden e-mail s větší přílohou a datový limit zamezil v dalším používání bezplatné sítě.

Po vlně kritiky se tak podnik rozhodl navýšit datový objem na 100 MB, což je 25krát vyšší hodnota. Patrně není potřeba zdůrazňovat, že to již pro použití během přepravy bohatě stačí.

Horší je to už s rychlostí připojení. Ta byla stanovena na 384 kb/s místo původních 256 kb/s. Načtení průměrné webové stránky tak může trvat klidně i několik desítek sekund. Stahovat nějaká větší kvanta dat tak s ohledem na pomalé připojení stejně nepřichází v úvahu.

Původní záměr byl jiný

Havránek podotkl, že původní limit byl nastaven tak, aby sloužil především ke komunikaci. „Naším původním cílem nebylo poskytnout cestujícím wi-fi jako volnou síť, ale spíš jako další možnost komunikace s námi a další kanál pro získávání aktuálních dopravních informací,“ zdůraznil ředitel.

Prohlížení dalších webů však nijak omezeno není, a tak mohou lidé díky vyššímu datovému limitu nyní využívat síť dle vlastních představ. Wi-fi v brněnské MHD je však stále ve zkušebním provozu, a tak může docházet k výpadkům.

Ostrava bez datových limitů

Internet zadarmo nabízí Brno ve všech svých 720 vozech, které brázdí ulice moravské metropole. Bezplatná wi-fi je v brněnských dopravních prostředcích dostupná pod zkratkou podniku DPMB. Dopravní podnik ji bude využívat také jako reklamní síť, roční provoz sítě vyjde na 2,3 milionu korun.

Po Brně spustila bezplatnou wi-fi síť také Ostrava, dostupná je pod názvem MojeDPO. Ve třetím největším městě naší republiky dopravní podnik datový limit nijak neomezuje, brouzdat po síti však lidé mohou pouze 15 minut.

Reklama

Výběr článků

Načítám