Hlavní obsah

Ve Kdyni objevili hrdinu. Letce a politického vězně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přežil válečné boje s nacisty i komunistické vězení. Nakonec František Klemens ze Kdyně na Domažlicku emigroval a na desítky let upadl v zapomnění.

Foto: archiv Ivana Dvořáka, .

Klemensovi odjíždějí z Československa.

Článek

Jeho pozoruhodný příběh teď ožívá díky nadšencům do historie, kteří svému rodákovi nechali udělat pamětní desku a připravili výstavu. „Mám z toho obrovskou radost,“ řekla Právu jeho dcera Helena Shmuely, která žije v Izraeli.

Právě tam manželé Klemensovi se třemi dětmi koncem dubna 1964 odjeli. „Vzpomínám si, že to byl jeden z našich nejšťastnějších dnů. Na nádraží jsme se rozloučili s příbuznými a jeli vlakem do Vídně,“ vypráví Helena Shmuely, které tehdy bylo sedmnáct.

Její otec František se narodil v roce 1914 v židovské rodině. Po nacistické okupaci uprchl coby medik do Anglie, kde sloužil u 311. československé bombardovací perutě Královského letectva jako navigátor. Po válce dokončil studium a pracoval jako lékař.

Příběh amerického osvoboditele oživil vnuk

Domácí

Děti uspal prášky

„Na jaře 1951 se ale život v Československu stal pro strýčka nesnesitelným. Dostal se do hledáčku Státní bezpečnosti, a tak se rozhodl s manželkou a dětmi utéct,“ popsal Právu Ivan Dvořák, synovec ze strany Klemensovy manželky.

František Klemens se proto přihlásil na brigádu do Kynžvartu nedaleko hranic. Koupil dva velké batohy, v nichž chtěl dceru a syna přenést. Před cestou oba uspal prášky.

Foto: archiv Ivana Dvořáka, .

Klemens (třetí zleva) s posádkou, s níž za války létal v RAF.

„Pamatuji si jenom útržky. Vím, že mě táta nesl na zádech. Maminka zase Jirku,“ líčí Helena Shmuely.

„A pak jsem se probudila, až když nás chytli,“ dodala Shmuely. Její rodiče skončili ve vězení. Otec dostal tři roky nepodmíněně, matka, protože byla těhotná, čtyři měsíce. „Helenka a Jirka bydleli na čas u nás. Pak se narodil Honzík,“ dodal Ivan Dvořák, jenž o svém strýci později napsal knihu.

Díky svému vzdělání působil František Klemens jako vězeňský lékař ve výchovném ústavu v Novém Jičíně. Úmyslně si naočkoval slabou žloutenku, aby se dostal do civilní nemocnice, odkud utekl. Po 16 dnech byl však dopaden. Soud mu vyměřil dalších 14 měsíců a zakázal mu pracovat v oboru.

Domů se vrátil v roce 1955.

170 let staré stroje splétají v Hvězdných horách staronový příběh

Cestování

„Od té doby plánoval, jak všichni uprchneme. Vymýšlel různé způsoby. Pokoušel se zkonstruovat balon, později vyráběl speciální obleky, ve kterých jsme měli přeplavat z polského břehu do mezinárodních vod a tam se nechat chytit nějakou západní lodí. Vím, že jsme je testovali. Ale když jsme vlezli do vody, dovnitř skrz obleky teklo. Byla jsem úplně zoufalá,“ vzpomínala Helena Shmuely.

Rodinu nakonec do Izraele pustil někdejší prezident Antonín Novotný. Přimluvil se za ni anglický filozof a matematik Bertrand Russell. „I když začátky v nové zemi byly těžké, měli jsme to nejdůležitější, a to svobodu,“ doplnila.

O poválečném osudu Františka Klemense desítky let nikdo ve Kdyni nevěděl. „Příběh jsme objevili nedávno. Je fantastický. Proto jsme našemu rodákovi nechali udělat pamětní desku, kterou zaplatilo město. Bude odhalena šestého května,“ sdělila Právu Ludmila Brychová z tamějšího muzea a informačního centra. O den dříve začne i výstava.

Reklama

Výběr článků

Načítám