Hlavní obsah

Anketa mezi cizinci v Česku: O sametové revoluci vědí jen někteří

Novinky, Kristýna Léblová, dul
Praha

Co vědí zahraniční turisté a cizinci žijící v Česku o sametové revoluci? Novinky se vydaly s kamerou optat se jich do ulic českých měst.

Anketa mezi cizinci: Co vědí o událostech 17. listopadu?Video: Novinky

 
Článek

„Byla to skvělá věc, která Českou republiku posunula dopředu, z tmavých časů Sovětského svazu ke svobodě. Bylo to období, kdy naštěstí pro celý svět padl celý sovětský systém. Jde o velký den,“ řekl v anketě Srb, který však přiznal, že v Česku žije již devět let, a má proto o tuzemské historii přece jen trochu přehled.

„Už jsem o tom něco četl předtím, než jsem přijel sem. Historii Prahy,“ uvedl egyptský turista. Zmínil při tom i zkušenost ze své vlastní země: „Samozřejmě, my všichni toužíme po svobodě, v každé zemi. Pocházím z Egypta, kde jsme měli vlastní revoluce, v roce 1952 a nedávno dvě revoluce, v letech 2011 a 2014.“

Babiš nevěděl, že se za komunismu nemohlo cestovat. Nikdo mu to prý neřekl

Domácí

Některým cizincům splývají události, které se udály před 30 lety v Československu, s děním v dalších zemích bývalého Východního bloku.

„Myslím si, že je to jeden z důležitých lidí, kteří dopomohli k pádu Berlínské zdi,“ odpověděl třeba muž z Kolumbie na otázku, zda někdy slyšel o Václavu Havlovi.

„Zrovna jsme tu o tom něco četli. Mělo to co dočinění s Německem a že tehdy vznikla samostatná Česká republika, myslím,“ uvedla k datu 17. listopadu britská turistka.

„Četl jsem něco o sametové revoluci, ale vůbec si to nepamatuji,“ přiznal turista z Neapole v Itálii.

Stejně jako tomu nezřídka bývá v případě mladých Čechů, dost tápali i mladí cizinci. „Slyšel jsem o komunismu, ale nevěděl jsem, že přišel i sem,“ odpověděl mladík z Izraele. „Přijela jsem sem před pár měsíci, neznám historii České republiky,“ zmínila například 20letá Ruska.

Svobodu už berou vesměs jako samozřejmost. „Cítím se svobodný, připadám si svobodně kdekoliv v Evropě,“ uvedl 20letý mladík z Irska.

Neznalost projevili i někteří dotázaní ze Slovenska, jež v době sametové revoluce tvořilo s Českem jeden stát. Výjimkou byl 23letý muž z Nitry, 17. listopad vnímá jako důležité datum. „Děkuji rodičům a všem, který se zúčastnili, aby mohli udělat svět pro naši generaci hezčí a aby nám dali mnoho možností, které dnes můžeme využívat,“ poznamenal.

Anketa

Účastnili jste se nějaké akce k výročí 17. listopadu?
Ano
26,8 %
Ne
73,2 %
Celkem hlasovalo 2917 čtenářů.

Reklama

Související články

Na nebi byla 17. listopadu 1989 polární záře

Rok 1989 přinesl nejen demonstrace a pád komunistického režimu, ale i vzácné nebeské úkazy. Jeden z nich se navíc objevil právě v revoluční den 17. listopadu....

Výběr článků

Načítám