Hlavní obsah

Zvýšení minimální mzdy dopadne i na daně

Lidé, kteří pobírají minimální mzdu, si od příštího roku polepší o tisíc korun. Její výše tak bude činit 16 200 korun měsíčně. Na druhou stranu je třeba počítat s tím, že zvýšení minimální mzdy například zdraží zdravotní pojištění osobám bez zdanitelných příjmů nebo zkomplikuje čerpání daňového bonusu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Článek

Většina vyspělých zemí pravidelně každý rok v závislosti na ekonomickém vývoji zvedá minimální měsíční mzdu. Česko v této oblasti patří mezi země, které její úroveň zvyšují nejvíce, například před pěti lety u nás činila 9900 korun.

Minimální mzda od ledna vzroste o 1000 Kč

Ekonomika

Kvůli rostoucí minimální mzdě se zaměstnavatelům značně zvyšují mzdové náklady pro pomocné práce. „Zvýšením minimální mzdy o 1000 korun stoupnou mzdové náklady o 1338 korun, neboť zaměstnavatelé odvádí za zaměstnance nad rámec hrubé mzdy i povinné sociální a zdravotní pojištění v souhrnné výši 33,8 procenta,“ uvedla Gabriela Ivanco, daňová poradkyně společnosti Mazars.

 Zkrácený úvazek a zdravotní pojištění

Minimální vyměřovací základ se v případě zdravotního pojištění vždy odvozuje z minimální mzdy. Pokud tedy zaměstnanec není současně státním pojištěncem (patří sem např. penzisté nebo studenti), musí být zdravotní pojištění zaplaceno alespoň z minimální mzdy. V roce 2022 tedy v částce minimálně 2187 korun (16 200 korun x 13,5 procenta), přičemž zaměstnavatelé odvádí za zaměstnance devět procent a zaměstnanci 4,5 procenta z hrubé mzdy.

Zaměstnanci pracující na zkrácený úvazek, za něž současně neplatí zdravotní pojištění stát, s hrubou měsíční mzdou nižší než 16 200 korun tak budou platit více na zdravotním pojištění, protože dopočet do částky 2187 korun půjde na jejich vrub.

„Zdravotní pojištění placené zaměstnancem pracujícím na zkrácený úvazek s hrubou mzdou ve výši 13 600 korun činí v letošním roce 828 korun, v roce 2022 to bude 963 korun, zaměstnavatel bude nadále platit 1224 korun,“ upřesnila Ivanco.

Na co má vliv průměrná mzda

Finance

Zdravotní pojištění pro OBZP bude vyšší o 135 korun

Osoby bez zdanitelných příjmů (OBZP), mezi něž patří např. nezaměstnaní lidé neevidovaní na úřadu práce nebo studenti starší 26 let, jsou povinny si samy platit zdravotní pojištění u své zdravotní pojišťovny v pravidelných měsíčních platbách, a to vždy do 8. dne následujícího měsíce.

Částka zdravotního pojištění je pro všechny OBZP stejně vysoká bez ohledu na rodinnou či životní situaci a činí 13,5 procenta z minimální mzdy.

„V roce 2022 budou muset osoby bez zdanitelných příjmů platit měsíční zdravotní pojištění v částce 2187 korun, zatímco v letošním roce to bylo 2052 korun,“ doplňuje Gabriela Ivanco.

Daňové bonusy při vyšších příjmech

Daňový poplatník, jehož rozhodné příjmy ze závislé činnosti a samostatné výdělečné činnosti jsou vyšší než alespoň šestinásobek minimální mzdy platné k prvnímu lednu příslušného roku, má nárok na roční daňový bonus od státu.

V roce 2021 je nutné mít příjmy alespoň ve výši 91 200 korun (6 x 15 200 Kč), v roce 2022 to bude 97 200 korun (6 x 16 200 korun).

Nárok na daňový bonus vzniká v případě, že daňové zvýhodnění na děti je vyšší než vypočtená daň z příjmů fyzických osob.

„Daňové zvýhodnění na děti může uplatnit pouze jeden z rodičů, proto je vhodné vypočítat, kdo z nich v plné výši využije daňové výhody,“ upozornila Ivanco.

Na co má minimální mzda také vliv

Zvýšením minimální mzdy se zvýší i maximální možná sleva za umístění dítěte, tzv. školkovné. Vždy je rovna právě částce měsíční minimální mzdy. V letošním roce je to 15 200 korun za jedno dítě, příští rok to bude 16 200 korun za jedno dítě.

Minimální mzda ovlivňuje i výši, do které jsou osvobozeny pravidelně vyplácené důchody. „V daňovém přiznání za rok 2021 jsou osvobozeny důchody do výše 547 200 korun, kdežto v roce 2022 budou osvobozeny pravidelně vyplácené důchody až do výše 583 200 korun, což odpovídá měsíčnímu důchodu ve výši 48 600 korun,“ doplnila Ivanco.

Reklama

Výběr článků

Načítám