Hlavní obsah

Vracíte se do práce po mateřské či rodičovské? Na co máte nárok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrat rodičů, především pak matek, do práce po skončení mateřské či rodičovské dovolené s sebou nese mnoho nejasností. Ve spolupráci se spotřebitelskou organizací dTest přinášíme informace a rady vztahující se k jednotlivým situacím, které mohou rodiče potkat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Je rozdílné, zda se budete vracet do práce po skončení mateřské dovolené, rodičovské dovolené, nebo dokonce po čerpání neplaceného volna,“ uvedla Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Jak dále upozornila, zaměstnavatel musí při zařazování zaměstnanců do směn přihlížet k potřebám svých zaměstnankyň i zaměstnanců pečujících o dítě, a to i v případě, aniž oni sami o to speciálně žádají.

Růst životního minima zvýší dávky i o tisíce

Finance

„Pokud při návratu do práce po skončení mateřské nebo rodičovské dovolené budete požadovat kratší pracovní úvazek, je zaměstnavatel vám povinen vyhovět, pokud tomu nebrání vážné provozní důvody,“ dodala Hekšová.

Vracíte se po mateřské?

Pokud se do svého zaměstnání vracíte po skončení mateřské dovolené, případně rodičovské dovolené, která svou délkou odpovídala mateřské, je povinností zaměstnavatele umožnit vám návrat na původní pracovní pozici, stejně tak na původní pracoviště.

Může se ale stát, že to možné není, například původní práce skončila či došlo ke zrušení vašeho pracoviště. V takovém případě je zaměstnavatel povinen zařadit vás podle pracovní smlouvy.

Matka nebo otec může po návratu do práce za určitých podmínek pobírat rodičovský příspěvek nezávislý na čerpání rodičovské dovolené
Eduarda Hekšová, dTest

„Pro rozpočty rodičů je důležité, že matka nebo otec může po návratu do práce pobírat rodičovský příspěvek, který je nezávislý na čerpání rodičovské dovolené,“ upozornila Hekšová.

Ovšem pozor, pro čerpání rodičovského příspěvku je důležité vědět, že vaše dítě do dvou let věku nesmí navštěvovat předškolní zařízení více než 92 hodin měsíčně. U dětí starších dvou let už toto omezení neplatí.

Vracíte se po rodičovské?

Pokud se do firmy vracíte po skončení rodičovské dovolené, kterou jste čerpali v kuse či po částech, a zároveň vašemu dítěti jsou maximálně tři roky, počítejte s tím, že zaměstnavatel vám již nemusí držet původní místo, ale pouze pracovní místo odpovídající v pracovní smlouvě sjednanému druhu práce.

Přivýdělek na rodičovské může celkový důchod snížit až o statisíce

Finance

„Po skončení rodičovské dovolené můžete za účelem péče o dítě od tří do čtyř let věku požádat zaměstnavatele o neplacené volno. I v této době se může vyplácet rodičovský příspěvek, ale zaměstnavatel už zaměstnanci žádné místo držet nemusí,“ doplnila Hekšová.

Další těhotenství

Pokud žena v době trvání rodičovské dovolené otěhotní a plynule přejde na další mateřskou, platí pro zaměstnavatele opět stejné povinnosti jako u mateřské či rodičovské prvního dítěte. Jak dTest upozorňuje, vše se opět posouvá podle věku dítěte, se kterým čerpáte další mateřskou a následně rodičovskou dovolenou.

„Při plánování domácího rozpočtu je dobré vědět, že za určitých okolností můžete požádat o změnu výše rodičovského příspěvku tak, abyste ho vyčerpali, než budete pobírat peněžitou pomoc v mateřství či než vám vznikne nový nárok na rodičovský příspěvek. Také můžete po narození dítěte požádat o doplacení nevyčerpaného rodičovského příspěvku na předchozí dítě,“ upozornila Hekšová.

Otcovská se prodloužila na dva týdny, přerušit ji nelze

Finance

Pokud těhotné zaměstnankyni vznikne nárok na mateřskou později, tedy už po ukončení rodičovské dovolené, má na výběr, jak danou situaci řešit. Buď se po skončení rodičovské vrátí opět do práce, nebo v případě zdravotních důvodů bude na nemocenské (dočasná pracovní neschopnost), nebo po dohodě se zaměstnavatelem bude čerpat neplacené volno do doby nástupu na mateřskou.

Reklama

Výběr článků

Načítám