Hlavní obsah

Růst životního minima zvýší dávky i o tisíce

Rostoucí ceny potravin či energií ženou do chudoby čím dál tím víc lidí. Vláda proto od dubna zvýšila o deset procent životní a existenční minimum, která mají vliv na to, zda domácnosti dostanou sociální dávky a v jaké výši. Pokud člověk už danou dávku pobírá, nemusí o její zvýšení žádat. Proběhne automaticky ve výplatě náležející za duben. Rodiny a lidé, kteří dávky dosud nepobírali, musejí podat žádost.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pokud člověk už danou dávku pobírá, nemusí o její zvýšení žádat. Proběhne automaticky ve výplatě náležející za duben. Rodiny a lidé, kteří dávky dosud nepobírali, musejí podat žádost.

Vláda schválila zvýšení životního a existenčního minima

Domácí

Dávky díky zvýšení minima mohou často vzrůst i o stovky či tisíce korun. Nejlépe je to vidět na modelových příkladech, které pro Právo propočetlo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Příklady přitom samozřejmě počítají s tím, že daní jedinci splňují nároky na vyplácení dávek; jedná se o peníze vyplacené za duben, nikoliv ještě za březnové dávky.

Jak vzrostla minima

Životní

  • u samostatného dospělého – ze 3860 na 4250 Kč
  •  u první dospělé osoby v domácnosti – z 3550 na 3910 Kč
  • u druhé a další dospělé osoby – ze 3200 na 3530 Kč
  • u dětí do šesti let – z 1970 na 2170 Kč
  • u dětí od 6 do 15 let – ze 2420 na 2670 Kč
  • u nezaopatřených od 15 do 26 let – z 2770 na 3050 Kč

Existenční

ze 2492 na 2740 Kč

Příspěvek na živobytí

Jedná se o pomoc lidem s nedostatečnými příjmy, která je závislá na výši příjmů a nákladů na bydlení. Je určena na pomoc s úhradou základních potřeb. Na tuto dávku by nově mělo dosáhnout zhruba sedm tisíc lidí.

  • Člověk s nulovým příjmem, který měl doposud příspěvek ve výši 3860 korun, dostane nově 4250 korun.
  • Rodina se dvěma dětmi ve věku pět a osm let, v níž dospělí nemají žádný příjem, dostávala doposud 10 160 korun měsíčně. Nově to je 11 300 korun.
  • Domácnost dvou dospělých bez příjmu, kteří pobírají příspěvek na živobytí déle než půl roku a neúčastní se aktivizačních programů, pobírala doposud 4980 korun. Od dubna to bude 5480 korun.

Doplatek na bydlení

Je určen lidem, kteří ani přes příspěvek na bydlení, jejž také vyplácí úřad práce, nemají dostatek peněz na úhradu nákladů spojených s bydlením. MPSV odhaduje, že se počet příjemců dávky zvýší o 3500.

Přehledně: Jak žádat o příspěvek na bydlení

Finance

Modelové příklady jsou propočteny pro město do 50 tisíc obyvatel, náklady na bydlení domácností v nich dosahují výše normativních nákladů stanovených vládou. Dávky v příkladech jsou samozřejmě ovlivněny i výší příjmů daných osob a dalšími dávkami, jež pobírají.

  • Samostatně bydlící člověk, který doposud pobíral 1158 korun, bude mít nově 1275 korun.
  • Rodina se dvěma dětmi ve věku pět a osm let, která doposud dostávala 2922 korun, bude mít nově 3264 korun.
  • Domácnost dvou dospělých, kteří doposud měli dávku ve výši 2025 korun, budou mít od dubna nárok na 2232 korun.

Mimořádná okamžitá pomoc

Je to jednorázová nenároková dávka, o niž může člověk požádat, pokud mu například pro nízké příjmy nebo nedostatek finančních prostředků hrozí újma na zdraví, byl poškozen živelní pohromou nebo nemá na jednorázový výdaj spojený třeba se zaplacením správních poplatků při vydání dokladů nebo si nemůže některé věci dovolit zaplatit kvůli ztrátě peněz. Důvodů pro žádost o dávku je samozřejmě více.

Částka životního nebo existenčního minima je u některých modelových situací využita jako hranice stanovující maximální výši dávky. Kolikrát dávka bude poskytnuta, nelze podle MPSV odhadnout. Loni jich bylo měsíčně vyplaceno v průměru 3900.

  • Peníze poskytnuté kvůli újmě na zdraví v maximální výši mohou nově dosáhnout 2740 korun, dříve to bylo 2490 korun.
  • Při vážné mimořádné události lze dostat 63 750 korun, dříve to bylo 57 900 korun.
  • U výdajů na předměty dlouhodobé spotřeby lze dostat 42 500 korun za kalendářní rok, do března to bylo 38 600 korun.
  • Pokud má člověk nečekané náklady související s dětmi, například jejich vzděláním, může od dubna dostat 42 500 korun za rok, dříve 38 600 korun.
  • Při ohrožení sociálním vyloučením to je nově 17 tisíc korun za rok, dříve to bylo 15 360 korun.

Příspěvek při pěstounské péči

Jde o dávku, kdy je dítě v osobní péči osoby příbuzné nebo blízké, případně si pěstoun sám dítě vybral a požádal o jeho svěření do své pěstounské péče.

  • Základní výše příspěvku činí od dubna 9775 korun, dříve to bylo 8878 korun. Mění se například v souvislosti s tím, zda je dítě handicapované, nebo při vyživovací povinnosti.

Česko se potýká s nedostatkem pěstounů. Jak se jím můžete stát?

Děti

Přídavek na dítě

Na dávku je nárok, pokud čisté příjmy jsou nižší než 3,4násobek životního minima. Výše dávk y je stanovena fixní částkou, v závislosti na věku a dalších faktorech (třeba že jeden z rodičů je nezaměstnaný) se může pohybovat mezi 630 a 1380 korunami měsíčně. MPSV odhaduje, že počet příjemců kvůli zvýšení minima vzroste o 17 tisíc.

Porodné

Dávka související s náklady na narození dítěte. Nárok na ni mají rodiny, které v kalendářním čtvrtletí předcházejícím porodu měly měsíční čisté příjmy nižší než 2,7násobek životního minima (do něhož se započítává i narozené dítě). To je nově 25 947 korun, dříve to bylo 23 544 korun. Navýšení průměrného měsíčního počtu příjemců je odhadováno o zhruba dvě stě.

Reklama

Výběr článků

Načítám