Hlavní obsah

Vdovské i sirotčí penze závisí na příjmech zemřelého, pozor na nedostatky v evidenci

Starobní, invalidní i pozůstalostní důchody jsou vypláceny z důchodového pojištění. Nedostatky v evidenci ČSSZ či neevidované doby pojištění vás mohou v penzi připravit o nemalou částku, ale i během produktivního života v případě invalidity. V neposlední řadě pak o velké peníze může přijít i druhý z manželů a děti na vdovském a sirotčích důchodech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Důchodové pojištění je (až na výjimky) povinné pro osoby vykonávající výdělečnou činnost. Z něho se vyplácí všechny druhy důchodů.

Starobní a invalidní důchody patří mezi přímé důchody, jejich výše (procentní výměra) se odvozuje z doby pojištění a výše příjmů pojištěné osoby (pojištěnce), což může každý sám ovlivnit.

Invalidní penzi ovlivňuje i doba pojištění, pozor na nedostatky v evidenci

Finance

Ovšem vdovské, vdovecké a sirotčí důchody představují odvozené důchody. Jejich výše (procentní výměra) se odvozuje z výše důchodu jiné osoby. V reálu to znamená, že jejich příjemce (vdova či vdovec, sirotek) nemůže jejich výši nijak ovlivnit, přísluší mu jen role pasivního příjemce důchodu.

„Z toho vyplývá důležitý fakt, a to že pokud je pojištěnec živitelem rodiny – hlavně rodiny s dětmi –, přebírá z velké míry osobní zodpovědnost za životní úroveň jejích členů v případě svého předčasného úmrtí. Tu může ovlivnit, a to jak pozitivně, tak i negativně, právě svým přístupem k důchodovému pojištění,“ upozornil Jiří Šafařík ze společnosti Freedom Financial Services.

Vliv příjmů živitele rodiny na výši pozůstalostních důchodů

Každý rok podle dostupných statistik zemře zhruba 20 tisíc lidí mladších 65 let. Ekonomické dopady předčasného úmrtí na životní úroveň pozůstalých jsou mnohem tvrdší během produktivního předdůchodového období. Pokud zemře živitel rodiny během produktivního věku, pak se pozůstalostní důchody odvozují z jeho invalidního důchodu pro invaliditu 3. stupně, na který by měl ke dni úmrtí nárok.

Pokud je pojištěnec živitelem rodiny, přebírá z velké míry osobní zodpovědnost za životní úroveň jejích členů v případě svého předčasného úmrtí
Jiří Šafařík, Freedom Financial Sevices

„Výše invalidního důchodu (přesněji procentní výměra) závisí na příjmech dosažených v rozhodném období před vznikem invalidity, v tomto případě přede dnem smrti, a získané době pojištění. Tyto dva faktory jsou proměnnými, které mohl měnit či ovlivnit zemřelý během svého života,“ doplnil pro Právo Šafařík.

Příklad: Výše pozůstalostních důchodů v závislosti na příjmu živitele rodiny (muže) (v Kč/měsíc)
Vybrané příklady příjmuZemřelý živitelPozůstalá rodina
Osobní vyměřovací základ (výše příjmu)Invalidní důchod 3. st.Vdovský důchod sóloSirotčí důchod
Podprůměrný příjem (zaměstnanec) výše 1. redukční hranice15 59514 31189317855
Průměrný příjem (zaměstnanec) průměrná mzda v ČR – červen 202135 28517 84410 6979268
Nadprůměrný příjem (zaměstnanec)50 00020 48412 01710 324
Velmi vysoký příjem (zaměstnanec) výše 2. redukční hranice141 76436 94620 24816 909
Zdroj: Freedom Financial Services. Poznámka: Všechny výpočty jsou provedeny na úrovni roku 2021 (v současné hodnotě roku 2021). Zaměstnanci z příkladu splnili ke dni smrti podmínky pro nárok na invalidní důchod a dosáhli stejné doby pojištění 46 let (včetně tzv. dopočtené doby).

Zároveň upozornil, že se pochopitelně musí jednat o příjmy, ze kterých bylo placeno pojistné na důchodové pojištění. „Tedy žádné výplaty bokem na ruku, spropitné nebo dohody o provedení práce do 10 tisíc korun,“ dodal Šafařík.

Vliv doby pojištění zemřelého na výši pozůstalostních důchodů

Druhým významným faktorem, který ovlivňuje výši pozůstalostních důchodů, je doba pojištění předčasně zemřelé osoby, ze které se stanoví výše jeho invalidního důchodu pro 3. stupeň invalidity. Skládá se z doby pojištění získané před vznikem invalidity (resp. smrti) a dopočtené doby, což je doba ode dne vzniku nároku na invalidní důchod do dosažení důchodového věku.

Dopočtená doba se započte při splnění daných podmínek plně, ale může být i krácena kvůli neevidovaným dobám, získaných před vznikem invalidity (resp. smrti), pokud jejich délka překročí zákonem stanovené limity.

„Toto krácení dopočtené doby pojištění je s rostoucím počtem neevidovaných roků pojištění progresivní. Nižší doba pojištění zemřelého živitele rodiny, znamená nižší invalidní důchod pro invaliditu 3. stupně, a tím i nižší pozůstalostní důchody,“ upozornil Šafařík.

Příklad: Negativní vliv neevidovaných dob v důchodovém pojištění zemřelého živitele rodiny na výši pozůstalostních důchodů vyplácených jeho ovdovělé manželce a osiřelým dětem

  • Muž s hrubým příjmem, resp. osobním vyměřovacím základem 35 285 Kč měsíčně (průměrná mzda v České republice v červnu 2021).
  • Po jeho smrti po něm zůstala třicetiletá manželka s dvěma dětmi ve věku 1 a 5 let. V příkladu se předpokládá, že obě děti budou studovat do 26 let svého věku. Manželka vdova tak bude pobírat sólo vdovský důchod po dobu 25 let, stejnou dobu bude pobírat sirotčí důchod mladší dítě a po dobu 21 let bude příjemcem sirotčího důchodu dítě starší.

Na výši vdovského i sirotčích důchodů mají pochopitelně vliv i neevidované doby pojištění. V případě, že nebyla zaznamenána žádná neevidovaná doba, bude pozůstalé rodině za 25 let vyplaceno celkem 8 325 036 milionu korun (vdovský důchod ve výši 10 697 Kč měsíčně a sirotčí důchod pro jedno dítě ve výši 9268 Kč/měsíc).

Počínaje však již dvěma roky neevidované doby v důchodovém pojištění zemřelé osoby dochází k progresivnímu snižování všech pozůstalostních důchodů. V případě pěti let neevidované doby by byl součet pozůstalostních důchodů měsíčně nižší o 6708 korun (vdovský důchod ve výši 8117 Kč měsíčně a sirotčí důchod pro jedno dítě ve výši 7204 Kč/měsíc) a za 25 let trvání jejich výplaty by pozůstalým bylo vyplaceno o téměř dva miliony korun méně, celkem 6 411 708 korun.

Zdroj: Freedom Financial Services

„Vznik nároku na výplatu pozůstalostních důchodů ovlivňují jak zemřelý, tak i pozůstalí. O jejich výši však 'rozhoduje' výhradně zemřelá osoba,“ dodal Šafařík.

Reklama

Výběr článků

Načítám