Hlavní obsah

Úbytek nových bytů tlačí ceny nahoru

Právo, Karel Kvapil

V uplynulém roce se v Praze prodalo 6650 bytů, v ostatních regionech republiky dalších pět tisíc. Jen v hlavním městě prodej vynesl 31 miliard korun. Alarmující je však aktuální zásoba dostupných bytů. Především kvůli nedostatku nových vzrostla jejich průměrná cena meziročně o pětinu.

Foto: Profimedia.cz

Doba od zahájení práce na projektu ke kolaudaci se prodloužila z osmi na deset let.

Článek

Vyplynulo to ze společných analýz společností Central Group, Skanska Reality a Trigema.

Počet prodaných bytů dosáhl vloni obdobné hodnoty jako rok předtím. Trh táhly výhodné podmínky pro poskytování hypoték a optimistické očekávání veřejnosti z dalšího ekonomického vývoje.

Zároveň s tím se však dále zvětšoval rozdíl mezi počtem bytů nabízených na trhu a poptávkou. Zásoba dostupných bytů klesla z původních 5500 až na čtyři tisíce, což znamená snížení téměř o třetinu.

Nabídka klesá, ceny rostou

„Developeři nejsou schopni v důsledku pomalého povolování staveb doplňovat nabídku nových bytů a to tlačí ceny nahoru. Výsledkem je, že se nové bydlení v Praze postupně stává dostupné jen pro velmi úzkou skupinu lidí. V letošním roce očekáváme prodeje nových bytů na zhruba stejné úrovni jako loni a předpokládáme, že ceny porostou minimálně o pět procent,“ prohlásil šéf společnosti Central Group Dušan Kunovský.

Doba od zahájení práce na projektu ke kolaudaci se prodloužila z osmi na deset let. Důvodem je alibismus úředníků, kteří se bojí rozhodnout, a tak si vymýšlejí stále další „nutná“ povolení. Průměrný počet razítek na stavebním povolení developerského projektu už dosáhl čísla sedmdesát.

Není proto divu, jak ukazuje aktuální studie KPMG, že Praha v tempu schvalování výstavby nových bytů výrazně zaostává za ostatními metropolemi střední Evropy. V Berlíně se podle tohoto zdroje povoluje zhruba osmkrát, ve Vídni šestkrát a v Budapešti 2,5krát více bytů než v našem hlavním městě. Podle Světové banky zaujímá ČR v délce povolovacích procesů 130. místo ze 190 zemí.

Snižující se objem nabídky byl hlavním faktorem, jenž vyvolal tlak na cenu nového bydlení. Zatímco na začátku minulého roku vycházela průměrná cena za prodaný nový byt na 59 885 korun za metr čtvereční, na konci roku to již bylo 71 567 korun za metr čtvereční.

Průměr převyšuje 60 tisíc korun

„Většina nových bytů, které se v Praze nabízejí k prodeji, jsou nyní v cenové hladině nad 60 tisíc korun za metr čtvereční. Podíl bytů pod uvedenou hladinou již tvoří pouze čtvrtinu všech bytů na trhu. Příliš vysoká cena může být do budoucna velkým problémem. Na druhou stranu změny v pravidlech pro poskytování hypoték nebudou mít na poptávku po bydlení nejspíše tak velký vliv, jak se očekávalo, protože limit na jejich poskytování se neodvíjí od faktické, ale pouze odhadní ceny jednotlivých nemovitostí,“ vysvětlil Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.

Historicky rekordní nárůst průměrných cen za nové bydlení se vloni promítl také do cen za starší bydlení. Podle zmíněné analýzy uvedených společností činila koncem minulého roku průměrná cena za secondhandový byt 70 943 korun za metr čtvereční. Střední hodnota – tzv. medián –, která je očištěna od krajních výkyvů, a lépe tak vystihuje reálnou situaci na trhu, pak dosáhla úrovně 66 489 korun za metr čtvereční.

Rostou i ceny pozemků

„Průměrné ceny nemovitostí v posledních dvou letech tlačí vzhůru nejen silná poptávka, snižující se nabídka a úbytek dostupných bytů v okrajových lokalitách Prahy, ale i situace na trhu pozemků vhodných pro rezidenční zástavbu. Je tak stále obtížnější koupit vhodnou parcelu, která může být v relativně krátkém čase připravena na výstavbu,“ uvedla Naďa Ptáčková, generální ředitelka firmy Skanska Reality.

U menších projektů (do 100 bytových jednotek) s platným územním rozhodnutím v lokalitách s dobrou dostupností do centra vzrostly podle ní ceny v posledních dvou letech o celých 34 procent.

Zhodnocení úspor

Logicky se nabízí otázka, proč jsou zájemci ochotni platit stále se zvyšující ceny za nové bydlení. Odpověď je překvapivě prostá. Při rostoucích příjmech v prosperující ekonomice lidé hledají možnosti zhodnocení svých úspor.

Mizivé úroky bank, které se (pokud vůbec existují) počítají na desetiny procenta, je pochopitelně nelákají, investice do akcií či fondů rovněž nenabízejí výraznější zhodnocení, a tak prakticky jedinou možností bezpečného uložení peněz zůstávají nemovitosti.

Výnosy z pronájmu dobře vybrané nemovitosti dosahují kolem pěti procent a navíc existuje reálný předpoklad, že nemovitost se v čase dále zhodnotí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám