Hlavní obsah

S hypotékou můžete ušetřit na daních

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dosáhnout na hypotéku je v Česku nyní složitější než dříve, Česká národní banka totiž nedávno výrazně zpřísnila podmínky pro její získání. I přesto má v současnosti hypotéku na byt či dům téměř patnáct procent českých domácností. Při jejím splácení navíc můžete ušetřit na daních. Úroky z hypotéky jsou totiž jednou z uznaných odečitatelných položek od základu daně.

Foto: Profimedia.cz

Úroky z hypotéky nebo stavebního spoření jsou jednou z uznaných odečitatelných položek od základu daně.

Článek

„Úroky z hypotéky lze uplatnit jako daňový náklad tehdy, jestliže danou nemovitost užíváte k vlastnímu trvalému bydlení nebo ji k bydlení využívá druhý z manželů, případně některý z potomků, rodičů nebo prarodičů. Pro byty koupené na investici však uvedené výhody neplatí,“ upozornila Blanka Štarmanová ze společnosti TaxVision.

Pro chaty a chalupy úleva neplatí

Odečíst lze podle ní i úroky z úvěru na opravu bytu či domu, případně na koupi pozemku. U úvěru na koupi pozemku však lze úroky uplatnit jen v případě, že maximálně do čtyř let začnete se stavbou nemovitosti určené k bydlení.

Mezi odečitatelné položky naopak není možné zahrnout úroky z hypotéky uzavřené na koupi rekreačních objektů, jako jsou chaty a chalupy.

„Úroky z úvěru na nákup nemovitosti určených k pronájmu nebo pro podnikání nelze uplatnit jako odčitatelnou položku od základu daně, lze je však zahrnout do daňově uznatelných výdajů,“ doplnila Štarmanová a připomněla, že pokud je k pronájmu či jiné výdělečné činnosti využívána jen část kupované nemovitosti, je třeba úroky poměrně rozdělit.

Až tři sta tisíc ročně

Z daňového základu si můžete odečíst až 300 tisíc korun ročně, přičemž jednotlivé úvěry je možné sčítat. Částka však nesmí přesáhnout 25 tisíc korun za měsíc.

Poplatník, který tento odpočet využije, musí ale být účastníkem smlouvy o úvěru, tedy jeho jméno musí být ve smlouvě výslovně uvedeno. Nestačí pouhý fakt, že úvěr splácí.

„Při prvním uplatnění odečtu musí poplatník doložit nárok na snížení daní výpisem z katastru nemovitostí. K dalším odpočtům už stačí pouze přiložit k daňovému přiznání originál potvrzení o zaplacených úrocích. Tento dokument zasílají banky a spořitelny obvykle v průběhu ledna,“ uvedla Štarmanová.

Základ daně není ještě daň

„Úroky z hypotéky lze uplatnit jako odečitatelnou položku od základu daně. Odečitatelné položky tedy nesnižují přímo daň, jako je tomu u slev na dani, ale snižují základ, ze kterého se daň vypočítává. Jelikož daň z příjmů fyzických osob činí v současnosti patnáct procent, odečet úroků ve výši 100 tisíc korun sníží daň o 15 tisíc korun,“ upřesnila Štarmanová.

Mezi další odečitatelné položky od základu daně patří životní a penzijní pojištění, dary, darování krve, členské příspěvky odborům a platby za zkoušky ověřující kvalifikaci a výsledky dalšího vzdělávání.

Anketa

Splácíte hypotéku nebo úvěr od stavební spořitelny?
Splácím(e) hypotéku i úvěr od stavební spořitelny.
10,4 %
Splácím(e) hypotéku.
38,7 %
Splácím(e) úvěr od stavební spořitelny.
4,5 %
Hypotéku ani úvěr od stavební spořitelny nesplácím(e).
46,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 269 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Získat hypotéku je těžší, ne však nemožné

Jak si splnit sen a bydlet ve svém, když váš plat patří spíše k průměrným? Navíc pokud nemáte žádnou vlastní nemovitost do zástavy? Svoji touhu po hypotéce ale...

Výběr článků

Načítám