Hlavní obsah

ČNB po téměř deseti letech zvýšila úroky. Může to zdražit hypotéky

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bankovní rada ČNB ve čtvrtek po téměř 10 letech zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba stoupla o 0,2 procentního bodu na 0,25 procenta. Podle ekonomů růst sazeb může tlačit na zdražení úvěrů a hypoték, naopak by mohly začít stoupat úroky u bankovních vkladů. Koruna v reakci na krok ČNB posílila.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj základní sazby ČNB

Článek

ČNB naposledy hýbala s úrokovými sazbami v listopadu 2012, kdy je snížila na dosavadní minimální úroveň. Základní úroková sazba tak od té doby činila 0,05 procenta. Naposledy bankovní rada sazby zvýšila v únoru 2008, základní úroková sazba tehdy stoupla na 3,75 procenta. Od té doby ČNB sazby snižovala.

„ČNB je první centrální bankou v Evropské unii, která se v průběhu současného hospodářského cyklu rozhodla tento krok učinit. Koruna na tento krok reagovala posílením. Dokonce se podařilo prorazit hranici 26 korun za euro,“ upozornil ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Zvýšení sazeb může podle finančního specialisty serveru Dluhopisy.cz Jiřího Mesároše pro běžné lidi znamenat výhody i nevýhody. „Na běžných účtech bychom se mohli konečně dočkat nějakého zhodnocení, to ale závisí na komerčních bankách. Pokud by úročení nezvýšily, vydělávaly by na tom, protože by naše peníze úročily u ČNB právě vyšší sazbou. Nevýhodou, na kterou komerční banky asi budou reagovat rychle, bude možné zvýšení sazby u hypoték, případně i úvěrů,“ upozornil.

„Dá se říci, že zvýšení sazeb je začátkem návratu zajímavějších depozitních úrokových sazeb. Do cen hypoték vstupují i další faktory související s regulací. Důležité bude, jaký výhled ČNB naznačí, to znamená, jak bude sazby dále zvyšovat,” řekl Novinkám ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Ekonom Patria Finance Jan Bureš okamžitý dopad na úvěry a hypotéky nečeká, spíše se podle něj projeví až další navýšení sazeb. „I když se kormidlo bude otáčet pomalu, pocítí však dražší peníze postupně i klienti bank,” potvrzuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám