Hlavní obsah

Realitní makléři kvůli novému zákonu zdraží, míní ekonom

Právo, svj

Začátkem března začne platit zákon o realitním zprostředkování, jehož cílem je zlepšení fungování realitního trhu a zvýšení ochrany klientů. V druhé polovině února byl vyhlášen ve Sbírce zákonů. Nová legislativa zpřísňuje podmínky podnikání realitních makléřů v Česku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„To v praxi znamená jedno. Část z nich zmizí z trhu, takže ti, co zůstanou, si budou moci stanovit za své služby vyšší cenu. Ve výsledku již tak horentně drahé – a stále nedostupnější – nemovitosti dále zdraží. Nyní o vyšší cenu služby realitního makléře,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

Požadavky na realitní makléře se zpřísní

Finance

Velké realitní kanceláře zpřísnění podmínek zpravidla vítají. „Právě proto, že z trhu vytlačí část konkurence. Tedy menší realitní kanceláře nebo makléře-jednotlivce. Méně makléřů na trhu nutně znamená omezení nabídky jejich služeb, což 'přeživším' realitním kancelářím přihraje dodatečný zisk, o který se dosud musely dělit,“ domnívá se Kovanda.

Jak dále upozornil, v Česku dosud působí nejvíce realitních makléřů v přepočtu na obyvatele v EU. Zhruba polovina nemovitostí, které na nemovitostním trhu mění majitele, získává nového vlastníka právě za asistence realitního makléře ať už toho z realitní kanceláře, či makléře-jednotlivce.

Povinnost informovat o provizi i závadách

Nový zákon klade důraz na vzdělání a kvalifikaci realitních zprostředkovatelů. Ti by měli mít dostatečné vzdělání, akreditovaný kurz ministerstva školství nebo dostatek zkušeností v oboru.

„Regulace trhu s nemovitostmi existuje ve většině států, kde působíme. Byla tedy jen otázka času, kdy podobná regulace bude zavedena u nás. Obecně vítáme veškeré kroky, které povedou ke zkvalitnění práce všech makléřů na trhu a k ochraně koncových zákazníků,“ uvedl provozní ředitel společnosti Century 21 Tomáš Jelínek.

Rezervační smlouva s realitkou: Na co si dát pozor

Finance

Za klady nového zákona označil například povinnost zprostředkovatele informovat o konkrétních závadách či omezeních váznoucích na nemovitosti, pokud o nich ví nebo by vzhledem ke své odbornosti vědět měl. Stejně tak musí zprostředkovatel informovat o výši své provize.

Nově se také upravují náležitosti zprostředkovatelské smlouvy, jež musí být výhradně písemná a nebude klienta zavazovat k pořízení či prodeji nemovitosti.

Je-li uzavřena smlouva o realitním zprostředkování na dobu neurčitou, může být výpovědní doba maximálně jeden měsíc.

Reklama

Související články

Uklidí, vymalují a byt prodají dráž

Mezi lidmi roste chuť prodat si nemovitost bez realitky. Jenže mnozí podcení, že byt by měl být vzhledný a čistý, a připravují se tak o statisíce. To si...

Výběr článků

Načítám