Hlavní obsah

Uklidí, vymalují a byt prodají dráž

Právo, Jindřich Ginter

Mezi lidmi roste chuť prodat si nemovitost bez realitky. Jenže mnozí podcení, že byt by měl být vzhledný a čistý, a připravují se tak o statisíce. To si uvědomili někteří pražští obchodníci, kteří se zaměřují na byty před rekonstrukcí, opraví je, uklidí, vymalují a pak prodají o statisíce dráž, než je koupili. Právu umožnili nahlédnout „do své kuchyně“.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Ilustrační foto

Článek

V běžné veřejné nabídce najdou byt kolem 50 čtverečních metrů v klasické starší zástavbě v dosahu metra. Zajímají je nabídky od lidí, kteří chtějí rychle peníze. Byt pak „vyšperkují“ a prodají o pár set tisíc korun dráž. Čistý zisk mají kolem 100 až 300 tisíc z bytu.

Vyklidit, vymalovat a reálně se týž byt během měsíce dvou prodá i za cenu o 400 tisíc korun vyšší.
obchodník

Musejí sice platit čtyřprocentní daň z nabytí při koupi i daň z příjmu z rozdílu ceny, za niž byt pořídili, ani rekonstrukce není zadarmo, a tak doby, kdy z bytu byl čistý milionový zisk, jsou podle nich pryč. Přesto se to stále vyplatí.

Někdy se ale rekonstrukce ani nedělá. „Vyklidit, vymalovat a reálně se týž byt během měsíce dvou prodá i za cenu o 400 tisíc korun vyšší,“ popsal čtyřicetiletý obchodník.

Na bydlení ve vlastním každý nedosáhne

Ekonomika

V pražských Strašnicích před časem koupili vybydlený padesátimetrový byt 2+1 s balkonem za 3,4 milionu. Prodávající chtěli více, ale slevili za rychlost transakce.

Byt byl plný nepořádku, ukázalo se, že v něm v nájmu bydlel narkoman.

„Smradlavý koberec, odporný nábytek, to vše se zlikvidovalo, pak se vymalovalo a zbrousily se podlahy. Kuchyně, záchod a koupelna se už nedělaly. Absolvovali jsme na dvě desítky prohlídek a prodali jsme ho za 3 850 000 korun,“ řekl obchodník. Po odečtu nákladů a daní má za měsíc zisk kolem 100 tisíc korun.

„Kdyby si to vyklidili a vymalovali, mohli to ti původní majitelé za tyto peníze prodat také,“ dodal.

Prodejci často podcení i kvalitu fotek

Danou praxi potvrdili realitní makléři. „Prodejci často podcení také kvalitu fotografií. I to, že v bytě je na co si sednout, je tam skříň, stolek, dělá hodně,“ potvrdil Právu makléř Remaxu.

„Jde o to, mít objektiv se širokým záběrem, aby se ukázal prostor. To vám mobil neudělá. Snímky by měly mít světlo. Ale umělé mraky, to je už moc,“ řekl fotograf nemovitostí Ivan Svatoš. Byty fotí pro renomované realitky i pro jednotlivce.

U běžného bytu se jeho ceny pohybují v řádech několika tisíc korun, tedy nic, co by vlastník bytu za miliony neunesl.

Pravidla pro realitní makléře se zpřísní, zbývá už jen podpis prezidenta

Domácí

Podle slov Filipa Dvořáka z projektu Férmakléři kvalitní prezentace prokazatelně navyšuje kupní cenu nemovitosti. Makléři, kteří se podbízejí nízkou provizí, na kvalitní fotografie nemyslí a nechtějí se namáhat třeba s tím, aby prodávajícího přesvědčili, že byt je třeba nabízet čistý, vyklizený. Dostanou své a na prodejní ceně jim už tolik nezáleží. „A to je voda na náš mlýn,“ uvedl pražský obchodník s byty.

Byt nabízí osm realitek? Zřejmě „ležák”...

I představa některých prodávajících, že nejlepší prodejní ceny dosáhnou, když byt nabízí osm realitek a ještě si ho nabízejí přímo, je pomýlená. Když zájemci vidí týž byt v různých aranžmá vždy pod jinou realitkou, mají pocit, že byt je „ležák“ s vadou a neláká je.

To je případ dalšího strašnického bytu ve stejné ulici, který úspěšně koupili a prodali zmiňovaní obchodníci. Obdobný byt se zde nabízí dokonce za nižší cenu. Fotografie interiéru ale nejsou, jediné foto z loňské zimy zachycuje celý dům.

Zato inzerát doprovází dlouhý výčet toho, s kým vším nechce majitel při prodeji spolupracovat a co vyžaduje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám