Hlavní obsah

Prodeje zboží na humanitární účely v e-shopech rostou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktuální dění na Ukrajině se okamžitě propsalo také do nákupního chování zákazníků na internetu. Lidé totiž ve velkém nakupují zboží, kterým chtějí pomoci ukrajinským občanům.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Situace na Ukrajině vzedmula vlnu podpory i mezi Čechy. Kromě finančních příspěvků se snaží lidem zasaženým válečným konfliktem pomáhat i materiálně. Z dat společnosti Shoptet vyplývá, že za posledních několik dní vzrostl zájem o vybrané produkty humanitární pomoci v řádu stovek procent.

Na sbírkách pro Ukrajinu se sešlo v Česku přes 1,5 miliardy korun

Válka na Ukrajině

Zákazníci poptávají především hygienické potřeby, zájem o jejich koupi vzrostl o 450 procent. Pořizují i spacáky, karimatky a přikrývky (nárůst o 630 procent) či dětské oblečení (nárůst o 240 procent).

Provozovatelé e-shopů zaznamenávají i zvýšení poptávky po ukrajinských vlaječkách, kterými lidé vyjadřují podporu na dálku. Zájem o ně vzrostl o více než 1000 procent.

„Češi jsou solidární a v dobách krize se vždy dokáží semknout a o to více pomáhat potřebným. Není proto překvapením, že nakupují věci určené na humanitární pomoc. Právě poptávka po zboží v těchto kategoriích vzrostla nejvíce,“ komentuje CEO společnosti Shoptet Samuel Huba.

Projevují se i obavy z krize

Část zákazníků se ale připravuje i na krizi. Lidé například ve velkém kupují zlato, které je považováno za jednu z nejbezpečnějších investic. Už delší dobu, především pak kvůli inflaci, roste o něj zájem, ovšem posledních dnech se ale rapidně zvýšil, a to o 300 procent. Zlato je totiž považováno za komoditu, ke které se lidé upínají právě v dobách krize.

Cena zlata přesáhla 2000 dolarů, na maximu je palladium

Ekonomika

E-shopy sledují i zvýšený zájem o koupi kanystrů, jejich prodej se zvýšil o 175 procent. Lidé tak projevují rostoucí obavy z vysokých cen pohonných hmot.

„Není překvapením, že se lidé obávají krize a nechtějí nic nechat náhodě. To, že se v současné době uchylují k pořízení zlata, není nic neobvyklého. Je totiž považováno v dobách krize za bezpečný investiční přístav. Co se týká skupování dalšího zboží, v krizových situacích je to poměrně běžná praxe. Důležité však je, aby lidé zachovali klid a nevykupovali ve velkém zboží ‚jen pro jistotu‘. Jiní lidé ho mohou skutečně potřebovat už nyní,“ dodal Huba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám