Hlavní obsah

Příští rok mu končí fixace, zaplatí tisíce korun navíc

Právo, Novinky, bab, pro, svj

Tomáš si na byt v Praze-Klánovicích vzal před třemi lety hypotéku na pět milionů korun. Při dvouprocentní úrokové sazbě a době splatnosti dvacet let nyní měsíčně splácí 25 300 korun. Příští rok mu ale končí fixace a bude muset platit za novou úrokovou sazbu.

Ilustrační snímek

Článek

Časy levných úroků okolo dvou procent jsou tytam, teď už banky u úvěrů na bydlení nastavují úroky až 3,5 procenta. A po rekordním zvýšení sazeb centrální bankou v tomto týdnu půjdou ještě výš.

Prodlouží splatnost

„Jestli bude příští rok úrok čtyři procenta, tak mi měsíční splátka poskočí o pět tisíc korun na 30 300 korun,“ posteskl si Právu Tomáš. Na zdražení hypoték o tisíce korun měsíčně se musí připravit desítky tisíc lidí, kterým budou v blízké době končit fixační období.

Češi si už vzali hypotéky za 293 miliard korun

Finance

Pokud si někdo vzal hypotéku na částku 3,2 milionu korun s 25letou splatností a úrokovou sazbou dvě procenta, platí nyní podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka měsíčně zhruba 13 600 korun. Při refinancování a úrokové sazbě na úrovni čtyř procent by to nově bylo 16 900 korun, čili o 3300 korun měsíčně navíc.

To může řadu lidí přivést do úzkých, takže někteří budou muset volit prodloužení doby splatnosti hypotéky.

Až pět procent?

„Pokud by se doba splácení prodloužila o pět let, klesla by měsíční splátka na 15 300 korun, tedy o 1600 korun měsíčně,“ řekl Právu Křeček. Dotyčný by ovšem s prodloužením doby splácení nakonec v součtu na úrocích zaplatil ještě víc.

Banky slibují vyšší úročení vkladů

Finance

Zdražování hypoték nabralo v posledních měsících na rychlosti. Bankovními kuloáry se nese, že by se sazby v brzké době mohly přiblížit až pětiprocentní hranici.

Anketa

Končí vám během následujících 12 měsíců fixace hypotéky?
Ano.
14,4 %
Ne.
31,3 %
Nemám hypotéku.
54,3 %
Celkem hlasovalo 15207 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám