Hlavní obsah

Pracovní úrazy: Jak se nepřipravit o odškodnění

Podle dat Českého statistického úřadu bylo loni nahlášeno 44 933 pracovních úrazů, z toho 43 980 případů s pracovní neschopností delší než tři kalendářní dny. Každý vážnější pracovní úraz má výrazný vliv jak na osobní život, tak i na rodinné finance. Poškozený má proto nárok na kompenzace.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Každoročně se v České republice zraní při výkonu práce více než 40 tisíc lidí. Mnohé z těchto úrazů jsou vážné, vyžádají si pobyt zraněného v pracovní neschopnosti a bohužel nejsou výjimkou případy, kdy si člověk nese následky po celý život.

O nárocích na finanční odškodnění z pracovních úrazů mají však lidé velmi malé povědomí. Nevědí, na co mají nárok, ani jak postupovat.

V nárocích na odškodnění tápou i firmy

Rozhodně se proto vyplatí znát nároky na odškodnění s předstihem. Zjišťovat, co dělat až poté, kdy k úrazu dojde, vás může připravit o nemalé částky. Zraněný či jeho nejbližší se často spokojí s první nabídkou odškodnění, která bývá zpravidla výrazně nižší, než na co mají ve skutečnosti nárok.

Výjimkou ale nejsou ani situace, kdy poškozené připraví o adekvátní poškození i neznalost zaměstnavatele v této oblasti. Tuto zkušenost získala i zaměstnankyně jedné zoologické zahrady, která při práci upadla na kluzkém bahně ve výběhu, poranila si rameno, zlomila si nohu a potrhala šlachy. Čekalo ji proto několik operací a dlouhá doba rekonvalescence. Zaměstnavatel jí sdělil, že má nárok jen na dorovnání mzdy a ostatní si už měla vyřídit ze své úrazové pojistky. Žena však měla nárok jak na bolestné, ošetřovné, cestovné a ztížení společenského uplatnění, tak i na zmíněné dorovnání mzdy. Nakonec jí pojišťovna vyplatila 800 tisíc korun.

Nároky na odškodnění doprovází řada omylů

Lidé se často dopouštějí chyb, které je o odpovídající odškodnění připraví.

„Velice snadno se tak stávají oběťmi různých povídaček a mýtů, které je ve finále připraví o vysoké částky. Průměrná kompenzace za pracovní úraz přitom podle našich interních dat přesahuje 500 tisíc korun a každým rokem se zvyšuje,“ upozornil Tomáš Beck ze společnosti Vindicia, která ve spolupráci s redakcí připravila výčet šesti nejčastějších omylů a mýtů.

Průměrná kompenzace za pracovní úraz přesahuje 500 tisíc korun a každým rokem se zvyšuje
Tomáš Beck, Vindicia

Velmi často rozšířeným mýtem je to, že odškodnění po pracovním úraze platí zaměstnavatel z vlastní kapsy, což byl případ i zraněné zaměstnankyně  zoologické zahrady. „Lidé se bojí o kompenzaci usilovat ze strachu, že se jim šéfové pomstí a oni přijdou o místo. To ale samozřejmě není pravda, firmy jsou pro tyto případy ze zákona pojištěny,“ upřesnil Beck.

Ve vážných případech přesahuje odškodnění i milionové částky, které by menší firmy pokrýt nedokázaly. Kompenzaci proto vždy vyplácí pojišťovna.

Odškodnění není jen bolestné

Lidé také nevědí, na co všechno mají nárok. Pod pojmem odškodnění si mnozí představí pouze bolestné, které pokrývá fyzické následky úrazu a jeho léčbu. Kompenzace se však skládá z výrazně většího množství složek. Zahrnuje ušlý plat, cestovní výdaje za cesty k lékaři, popřípadě návštěvy rodiny v nemocnici, psychickou újmu a ztížení společenského uplatnění, které odráží, jak moc úraz změnil život poškozeného, který například ani rok od konce léčby nemůže sportovat, špatně slyší, popřípadě má omezenou hybnost.

Přehledně: Odškodnění pracovního úrazu
Odškodnění po pracovním úraze zaměstnavatel neplatí z vlastní kapsy. Kompenzaci vždy vyplácí pojišťovna
Kompenzace zahrnuje bolestné, ušlý plat, cestovní výdaje za cesty k lékaři, popřípadě návštěvy rodiny v nemocnici, psychickou újmu a ztížení společenského uplatnění
Pracovní úraz musí být zapsán do knihy úrazů. Poškozený má nárok na kopii zápisu
Zraněný po úraze je při návratu do zaměstnání chráněn zákonem. Firma se ho nemůže jen tak zbavit
Pozor na to, co v souvislosti s pracovním úrazem podepíšete. Vyplatí se zajistit si co nejvíce důkazů i výpovědi svědků
O odškodnění vás připraví závažné a úmyslné porušení interních firemních pravidel

Zbytečně se o nemalé částky připravíte, pokud si pro své odškodnění po úraze nezajistíte potřebné podklady. Jak odborníci upozorňují, je zcela zásadní dokázat, že se vám úraz skutečně stal při výkonu zaměstnání: „Trvejte na tom, aby byl úraz zapsán do knihy úrazů. Poškozený má právo na zisk kopie zápisu o pracovním úrazu - na to dokonce existuje speciální formulář. Je to základní doklad o tom, že zaměstnavatel přiznává, že ke zranění došlo právě v souvislosti s výkonem zaměstnání.“

V opačném případě se musí vše zpětně dokazovat a dohledávat a proces odškodnění to zkomplikuje.

Zraněné v práci chrání zákon

Mnozí lidé mají velké obavy, že po úraze se jich firma chladnokrevně zbaví. To je velký omyl, pokud se vám stane úraz v práci, zákon vás chrání. Zaměstnavatel vás nemůže propustit, a to dokonce ani v případě, že se po návratu do zaměstnání kvůli následkům zranění nemůžete vrátit na původní pozici.

V takovém případě by vám firma měla nabídnout odlišnou funkci, na kterou stačíte – ovšem za původní plat. Pokud se vás tedy po pracovním úrazu bude zaměstnavatel jakkoliv snažit přimět k ukončení práce dohodou, nikdy na jeho návrh nepřistupujte. Pokud byste tak učinili, mohl by vás tento krok připravit o dorovnání ušlého platu, což představuje i statisíce korun.

„Skutečně existují i zaměstnavatelé, kteří hrají nefér. Jsou schopní využít šoku hned po vážném zranění a dát pracovníkům podepsat přiznání, že si za úraz mohou sami, popřípadě až dodatečně nechávají podepsat do té doby neexistující směrnice, které určité chování zapovídalo. V žádném případě nic podobného nepodepisujte, a pokud vás k tomu firma donutí, jakmile to půjde, podpis rozporujte s tím, že byl zneužit váš vážný stav,“ upozornil Beck na nekalou praktiku některých firem.

Velmi také pomůže nezanedbat sběr důkazů – ke zdokumentování toho, kde a při čem se úraz stal, vám dobře poslouží obyčejný mobilní telefon. Na něj si můžete natočit i výpovědi svědků, kteří vám potvrdí, jak přesně se úraz stal.

Pozor na porušení pravidel

O odškodnění po pracovním úraze vás ale může připravit, pokud jste například neměli povinnou helmu či další ochranné pomůcky, případně jste nedodrželi nařízené podmínky chování v práci. V takovém případě se jedná o závažné a úmyslné porušení pravidel.

„Pokud jste na začátku pracovního poměru podepsali interní směrnici o tom, že do určitých prostor firmy nebudete vstupovat, nebo že jste povinni nosit určité pomůcky, v případě ignorování pravidel a následného úrazu můžete mít s odškodněním smůlu,“ upozornila Vindicia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám