Hlavní obsah

Online finanční úřad startuje na konci února

Právo, svj

Dobrou zprávou pro všechny daňové poplatníky v Česku je, že Finanční správa spustila tento měsíc pilotní provoz online finančního úřadu – Moje daně. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) oznámila, že pro širokou veřejnost bude systém spuštěn 28. února.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Online finanční úřad má lidem umožnit jednoduše si vyřizovat daňové povinnosti přes internet.

„Od března lidem umožníme řešit své daňové povinnosti snadno a rychle z pohodlí jejich domova nebo kanceláře. A to nejen daň z příjmů fyzických osob podávanou a splatnou standardně k 1. dubnu, ale letos i daň z nemovitých věcí a daň silniční, které jsem posunula ke stejnému termínu,“ uvedla k projektu Schillerová.

„Pokud navíc odešlete přiznání k dani z příjmů elektronicky, třeba právě prostřednictvím online finančního úřadu, dostanete na to ještě o jeden měsíc navíc, a to až do 3. května,“ upozornila dále šéfka státní kasy.

Jaké jsou letos termíny pro podání přiznání a zaplacení daně
15. únor – zaměstnanci musí podepsat ve mzdové účtárně požadavek na zúčtování daně a dodat potvrzení potřebná k uplatnění odpočtů a slev.
1. duben – pro podnikatele bez daňového poradce, který podává papírové formuláře, platí tento termín pro odevzdání daňového přiznání a doplacení daně. Finanční úřad má 30 dnů na vrácení přeplatku na dani, tzn. měl by odejít z účtu ČNB nejpozději 1. května.
3. květen – pro podnikatele bez daňového poradce, který podává papírové formuláře, platí tento termín pro podání přehledu ČSSZ a zdravotní pojišťovně. Doplacení pojistného je třeba do 8 dnů po dni, ve kterém byl nebo měl být podán přehled.
3. květen – pro podnikatele bez daňového poradce, který podává elektronicky, platí tento termín pro odevzdání daňového přiznání a doplacení daně.
1. červen – pro podnikatele bez daňového poradce, který podává elektronicky, platí tento termín pro podání přehledu ČSSZ a zdravotní pojišťovně. Doplacení pojistného je nutné do 8 dnů po dni, ve kterém byl nebo měl být podán přehled. Finanční úřad má 30 dnů na vrácení přeplatku na dani, tzn. měl by odejít z účtu ČNB nejpozději 31. května.
Nevznikla-li daňovému subjektu ve zdaňovacím období povinnost podat daňové přiznání, sdělí to správci daně ve lhůtě pro podání přiznání, tedy do 1. dubna. 8. dubna má pak termín pro podání přehledu zdravotní pojišťovně a ČSSZ.
Pokud podá poplatník prostřednictvím daňového poradce přiznání do 1. dubna, považuje se jeho podání jako podání v základní tříměsíční lhůtě, a tedy může očekávat vrácení přeplatku do 3. května.
Pokud OSVČ využije služeb daňového poradce, ale přiznání podá do 1. dubna, tak pro přehledy platí prodloužená lhůta, tj. 2. srpna, s tím, že na zdravotní pojišťovnu musí doložit do 30. dubna plnou moc.

Reklama

Související témata:

Související články

Heslo do banky vás pustí i k úřadům

V Česku se v lednu spouští jeden z největších digitalizačních projektů v historii země. Lidé se nově budou moci přihlašovat do systémů veřejné správy i svými...

Kdy za vás daně obstará účtárna

Zaměstnanci, kteří tak dosud neučinili, mohou ještě v pondělí 15. února ve svém vlastním zájmu navštívit mzdovou účtárnu zaměstnavatele. Tento termín totiž...

Výběr článků

Načítám