Hlavní obsah

Kdy se neplatí ze stravenkového paušálu žádné daně

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od letošního roku mohou zaměstnavatelé přispívat zaměstnancům na stravování nejenom formou oblíbeného benefitu stravenek, ale nově i formou takzvaného stravenkového paušálu. Kolik musí zaměstnanci odpracovat hodin? Mohou zaměstnavatelé přispívat vyšší částky? A jak je to u stravenkového paušálu s daněmi?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

V případě, že zaměstnavatelé přešli od letošního roku na stravenkový paušál, potom vyplácejí zaměstnancům přímo peníze na účet místo stravenek. Stravenky i stravenkový paušál mají své výhody, a proto je dobře, že zaměstnavatelé mají s přihlédnutím k přáním zaměstnanců možnost volby.

Odpracovat musí aspoň tři hodiny

Stravenkový paušál v praxi vítají zejména malí zaměstnavatelé, pro které bylo v minulosti řešení stravenek pro pár zaměstnanců administrativně náročné.

Naopak velké firmy často u stravenek zůstaly, protože mají tento systém zaběhlý a u stravenky mají zpravidla větší jistotu, že zaměstnanec bude skutečně chodit na obědy.

Nadpoloviční většina firem o stravenkovém paušálu neuvažuje

Finance

„Při splnění zákonných podmínek se stravenkový paušál nezapočítává zaměstnanci do hrubé mzdy, přestože je s čistou mzdou vyplácen na účet,“ doplňuje daňová poradkyně společnosti Mazars Gabriela Ivanco.

Daňové osvobození do 75,60 Kč za směnu

Stravování zaměstnanců je legislativou podporováno daňovou uznatelností na straně zaměstnavatele a daňovým osvobozením. Pro čerpání legislativních výhod u stravenkového paušálu na příslušný den musí být odpracovány alespoň tři hodiny za příslušnou směnu.

„Stravenkový paušál mohou dostávat i zaměstnanci pracující na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti, podmínkou samozřejmě zůstává evidence docházky podle ujednání v příslušné dohodě,“ dodává Ivanco.

Daňový expert: Stravenkový paušál mnohdy ztrácí své výhody

Finance

Daňové osvobození pro stravenkový paušál je pochopitelně zastropováno, v opačném případě by v praxi docházelo k tomu, že podstatná část mzdy by se přesunula právě do stravenkového paušálu, daňová optimalizace formou podpory stravování není pochopitelně legislativním záměrem.

V roce 2021 je maximální daňově osvobozenou částkou 75,60 Kč za odpracovanou směnu. Z této částky se neplatí ani daň z příjmu, ani sociální a zdravotní pojištění.

Příspěvek firmy může být i vyšší

„Například při maximálním příspěvku zaměstnavatele a odpracování 20 směn v příslušném měsíci je daňově osvobozena částka 1512 korun, při zvýšení hrubé mzdy o stejnou částku by přitom souhrnné zdanění činilo 408 korun,“ vypočítává Ivanco.

Hodnota nejvýhodnější stravenky se opět zvýšila, činí 137 korun

Finance

Někteří zaměstnavatelé přispívají svým zaměstnancům formou stravenkového paušálu vyšší částku, v takovém případě je však příspěvek nad 75,60 Kč za každou směnu standardně zdanitelným příjmem a vstupuje do hrubé mzdy zaměstnance pro výpočet daně z příjmu a povinného pojistného.

„Například při stravenkovém paušálu 100 korun na směnu a odpracování 20 směn je daňově osvobozena částka 1512 korun a částka 488 korun podléhá dani z příjmu a odvodům na sociální a zdravotní pojištění,“ upřesňuje daňová poradkyně Gabriela Ivanco.

Anketa

Přispívá vám zaměstnavatel na stravování?
Dostáváme papírové stravenky.
17,5 %
Máme elektronickou stravenkovou kartu.
18 %
Máme stravenkový paušál.
48,8 %
Zaměstnavatel nám benefit na podporu stravování neposkytuje.
15,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 937 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám