Hlavní obsah

Kartou zaplatíte jednou, pak se sama zničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnější placení na internetu prostřednictvím jednorázové virtuální karty začala jako první banka v Česku nabízet Česká spořitelna. Po zaplacení online nákupu karta sama zanikne. U ostatních tuzemských bank jednorázová virtuální karta na pořadu dne není.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Jednorázová virtuální karta slouží primárně k jedinému účelu, a to k bezpečnému nákupu na e-shopu kdekoliv na světě. Hodí se například v situacích, kdy klienti u sebe nemají svoji plastovou platební kartu a potřebují nakoupit na internetu. Nebo nechtějí sdělovat údaje ze své fyzické platební karty na e-shopu, kterému nedůvěřují. Typickým příkladem může být nákup na neprověřeném internetovém obchodu, například mimo EU, který nepoužívá 3D Secure, apod.,“ doplnil Juraj Pilka z České spořitelny (ČS).

Finanční poradna: Na co si dát pozor při online nakupování

Finance

Klient, který má o tento typ karty zájem, si ji jednoduše vytvoří v bankovnictví George, jak v mobilu, tak třeba na počítači, a následně s ní může provést jednorázovou platbu na internetu.

Po zaplacení karta sama zanikne, stejně tak v případě, že klient do 60 minut platbu neuskuteční.

Virtuální karta zatím jen výjimečně

Virtuální kartu pro trvalé platby mohou klienti využívat jen v několika bankách. Pochopitelně v ČS, která ji nabízí od prosince 2020. Její klienti si jich vytvořili již více než 100 tisíc, přičemž aktivně používaných je více než 67 tisíc.

Využívat ji mohou nejen na internetu, ale i u obchodníků či při bezkontaktních výběrech z bankomatu. Je možné si ji také přidat do mobilní peněženky Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay nebo Fitbit Pay.

Co je virtuální platební karta
Virtuální platební karta funguje stejně jako fyzická platební karta. Neexistuje v plastové podobě, ale jen v internetovém bankovnictví nebo ve vaší mobilní peněžence.
S virtuální platební kartou můžete hned platit na internetu. Nebo si ji můžete nahrát do mobilu pomocí Apple Pay nebo Google Pay a díky tomu s ní platit i v obchodech nebo vybírat hotovost z bezkontaktních bankomatů.
Virtuální karta může být i jednorázová. Vygenerujete si ji, zaplatíte s ní jednu konkrétní věc a pak kartu zrušíte. Tím odpadá riziko, že vaši kartu někdo v budoucnosti zneužije. Výhodou virtuální karty je, že ji máte k dispozici hned, jakmile si ji zřídíte. Žádné čekání, než se vyrobí a než vám ji pošta doručí.
Zdroj: Česká spořitelna

Od října 2021 nabízí virtuální eKartu určenou pro platby na internetu i mBank. Karta je dobíjecí a je oddělena od běžného účtu klienta. Zažádat si o ni můžete v mobilní aplikaci či v internetovém bankovnictví. Za její sjednání a používání neplatíte žádné poplatky.

„Kartu stačí jen dobít, tedy převést na ni libovolnou částku a s tou následně disponovat v internetovém prostředí. Dobíjení se provádí v mobilní aplikaci nebo internetovém bankovnictví, kde stačí zadat požadovanou částku a potvrdit ji. Poté si už jen při platbě online nákupu zobrazíte její údaje, které překopírujete do platební brány, abyste mohli nákup dokončit. Pokud klienti nechtějí eKartu dobíjet před každým menším nákupem, mohou na ni naráz nahrát vyšší částku,“ doplnila pro Právo Kristýna Dolejšová z mBank.

Od roku 2017 nabízí virtuální karty Creditas.

„Dosud jich bylo vydáno více než 1500. Jde o typ MC Virtual, vydání i provoz je zdarma a založit ji lze během několika minut v internetovém bankovnictví. Pravidelně je používá zhruba třetina klientů,“ doplnila pro Právo mluvčí banky Lucie Brunclíková.

Virtuální karty poskytují například i společnosti Twisto a Revolut.

Odložené platby nabízí už tisíce e-shopů

Finance

V letošním roce se virtuálních karet pravděpodobně dočkají klienti Monety, podle vyjádření její mluvčí Zuzany Filipové již v průběhu prvního kvartálu, a UniCredit Bank, která je podle mluvčího Petra Plocka plánuje zavést do konce tohoto roku.

I ostatní redakcí oslovené banky (například Air Bank, Fio banka, Komerční banka či třeba Sberbank) zavedení virtuálních karet v budoucnu nevylučují.

Nicméně jednorázovou virtuální kartu se do své nabídky zařadit nechystají. Dle jejich vyjádření může klient kartu pro internetové platby povolit či zakázat, případně nastavit finanční limit.

Digitální otisk plastové karty

Plastovou platební kartu si mohou klienti digitalizovat, nahrát do aplikace a používat při placení například mobilem či hodinkami. S digitalizovanou kartou v mobilu je také možné vybírat z bezkontaktních bankomatů.

„Digitalizovaná karta je vždy otiskem fyzické karty, kterou klientovi k běžnému účtu vydáváme. Digitalizovat novou kartu do aplikace pro placení může klient ale ihned poté, co si o kartu zažádá. Tedy třeba už od první minuty, co si založil účet u Air Bank, a nemusí tak čekat, než mu přijde karta fyzicky poštou. Hodí se to také v situacích, kdy klient svou původní fyzickou kartu ztratil a na novou plastovou kartu nemůže čekat,“ uvedla pro Právo Jana Pokorná, mluvčí Air Bank.

Reklama

Výběr článků

Načítám