Hlavní obsah

Odložené platby nabízí už tisíce e-shopů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet e-shopů, které v Česku nabízejí odložené platby, rychle roste. Od loňského jara stoupl na více než deset tisíc. O tuto službu se podle finančních expertů zajímá stále více nakupujících.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Princip metody odložených plateb spočívá v tom, že zákazník si zboží na internetu objedná, poté ho převezme a zaplatí za něj třeba až za 14, ale i více dní. Obchodníkovi za zboží platí poskytovatel služby, který pak dostane úhradu od zákazníka.

Podle aktuálního průzkumu Equa bank lidé na odložených platbách nejvíce oceňují to, že za zboží takto mohou zaplatit až poté, co ho obdrží a prohlídnou. Uvedly to tři pětiny respondentů.

Polovina dotázaných kvitovala už samotný fakt, že nemusejí za zboží zaplatit okamžitě. Téměř čtvrtina lidí službu využívá i proto, že je bez poplatků, a 14 procentům lidí se na ní líbí to, že takto nemusejí na internetu používat svoji platební kartu.

Za zboží z e-shopu zaplaťte třeba za měsíc aneb Jak fungují odložené platby

Finance

Podle některých finančních expertů tento druh úhrady postupně vytlačuje u Čechů tolik oblíbenou dobírku. Odložené platby umožňují služby Twisto Pay, Mall Pay a PlatímPak od Equa bank. E-shop Alza nabízí vlastní službu Třetinka, kdy při placení zákazník uhradí třetinu ceny zboží a zbytek bez navýšení do tří měsíců od nákupu.

Odloženou platbu PlatímPak od Equa bank využívá už přes osm tisíc internetových obchodů a jejich zákazníků. „Jejím prostřednictvím zákazníci e-shopů financují stále větší nákupy. V červenci se průměrná objednávka vyšplhala na 3250 korun,“ uvedla Kateřina Tauchmanová z Equa bank.

Lidé tímto způsobem už podle ní nakupují prakticky vše, od oblečení přes kosmetiku, drogerii, hračky, nábytek a doplňky do domácnosti vybavení pro kutily až třeba po online kulturu.

Pandemie povzbudila bezhotovostní ekonomiku, Češi stále častěji platí kartou

Ekonomika

Zákazník si může zboží v klidu prohlédnout, vyzkoušet a zkontrolovat. A buď si ho nechá a zaplatí za něj Equa bank do 30 dnů, nebo ho obchodníkovi jednoduše vrátí a bance nic neplatí. Službu se chystají nabízet i další banky.

Nemusí hledat kreditku

Ve více než sedmi tisících českých e-shopech nebo online službách již lze využít také odloženou platbu Mallpay. Vedle domovského portálu Mall.cz to jsou například Vivantis, CZC.cz, Košík.cz, LeoExpress.cz, Patro.cz, Tescoma, Gant, Hudy, Husky nebo Trenýrkárna.

„Odložené platby se staly oblíbenou součástí našeho platebního mixu,“ řekla Právu mluvčí Mall.cz Pavla Hobíková.

Někteří lidé podle ní odloženou platbu využívají, aby mohli okamžitě využít výhodnou nabídku a nemuseli hledat kreditní kartu. „Jiní klienti oceňují možnost spojit platby na různých e-shopech do jedné. A pak jsou tu samozřejmě ti, kteří kupují zboží a potřebují platbu odložit kvůli čekání na výplatu nebo mateřskou. Právě maminky na mateřské využívají odloženou platbu nejčastěji,“ upozornila Hobíková.

Zájem a využívanost služby podle ní kopíruje obchodní sezóny. „Největší zájem je od října směrem k prosinci a následně pak přes lednové výprodeje,“ dodala.

Mallpay při platbě umožňuje odložit až pět tisíc korun na 14 dní. V případě tzv. ověřených účtů, ke kterým je možné využívat také platební kartu, to je pak limit 50 tisíc až na 50 dní, přičemž pak je možné část vyúčtování přesunout ještě do dalšího měsíce.

Nedostatek peněz na dárky pomohou vyřešit odložené platby i kreditka

Finance

Třetinku od Alzy využívají zákazníci, kteří si chtějí nákup bez jakýchkoliv poplatků rozložit do tří měsíců. „Jednoduše si vyzvednou objednané zboží, na místě při převzetí zaplatí třetinu ceny a kdykoli do tří měsíců doplatí zbytek,“ popsal Právu šéf finančních služeb pro zákazníky Alzy Jiří Kovanda. E-shop nabízí zákazníkům i splátky bez navýšení až na 20 měsíců.

S Twistem až 45 dní

Češi mohou už osm let využívat i odloženou platbu Twisto Pay. Letos v létě Twisto hlásilo rekordní prodeje, celkem službu v ČR využil více než milion lidí.

Lidé, kteří si zřídí jeden ze tří typů Twisto účtů, mohou nakupovat až do výše svého měsíčního limitu. Všechny nákupy pak zaplatí najednou do 15. dne následujícího měsíce. Pokud tedy odloženou platbu využijí hned první den v měsíci, mají na zaplacení čas až 45 dní. Twisto také umožňuje nákup na splátky s okamžitým schválením a nákup na třetiny bez navýšení.

S odloženými platbami se podle Equa bank setkala už polovina Čechů, kteří nakupují na e-shopech. To, že zájem o tuto službu dál poroste, naznačuje, že naprostá většina (82 procent dotázaných) těch, kteří již odloženou platbu využili, chtějí jejím prostřednictvím nakoupit i příště.

Anketa

Využíváte metodu odložených plateb?
Ano, celkem pravidelně
4,7 %
Ano, ale jen občas
5 %
Ne
90,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9764 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám