Hlavní obsah

I slevy na Černý pátek se mohou prodražit. Na co byste měli myslet?

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi na slevy slyší, proto není divu, že tržby během svátku všech slev Černého pátku neboli Black Friday strmě rostou. Někteří obchodníci v Česku dokonce slevové akce s označením černého pátku nabízejí i několikrát do roka ve snaze nalákat do svých obchodů co nejvíce lidí. Ovšem ne vždy se vám výhodný nákup vyplatí. Přinášíme proto několik rad a tipů, jak nenaletět.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

První a zásadní rada zní: Mějte jasno, co chcete koupit. „Vyrazit na slevy se vyplatí, když máte jasnou představu, co chcete koupit. Neřiďte se pocitem, že výrobek v obchodě přeci nenecháte, když je tak levný, ať nenakoupíte zbytečnosti,” doporučil Dušan Šídlo ze společnosti Broker Trust.

Jde o slevu či jen výprodej?

Někteří tuzemští obchodníci lákají na velké slevy, přitom ale pod lákadlem akce Černý pátek nabízejí jen výprodejové zboží.

Výjimkou nejsou obchodníci, kteří nasadí vysokou slevu, ale pokud byste se rozhlédli i jinde, zjistili byste, že stejné zboží seženete za stejnou i nižší cenu i bez slevy. Znamená to, že obchodník zboží před slevovou akcí účelově zdražil.

Tradice a původ označení Black Friday

  • Tradice pochází z USA, kde v pátek po Dni díkůvzdání mají školy volno a lidé vyrážejí s dětmi na nákupy. V obchodech či v průvodech je vidět Santa Claus. Podle některých zdrojů začala termín Black Friday (černý pátek) používat v šedesátých letech původně dopravní policie ve Filadelfii, protože se ve městě tvořily zácpy a policisté si v tento den nesměli brát volno. Z posledních let jsou z USA ale i dalších zemí známé záběry, kdy se lidé v obchodech doslova perou o zboží.
  • Letos připadá Den díkůvzdání na čtvrtek 28. listopadu a Black Friday na pátek 29. listopadu.
  • Na Black Friday plynule navazuje Cyber Monday (pondělí následující po Black Friday, letos 2. prosince), které si pro slevy původně vyhradily internetové obchody ve Spojených státech a Velké Británii.

„Raději si rovněž vždy přepočítejte, zda částka, kterou máte zaplatit, skutečně odpovídá slevě. Podle zákona musí být u zboží uvedena původní cena, výše slevy a cena po slevě. Pokud jsou údaje nekompletní, je to varovný signál ohledně poctivosti či pečlivosti prodejny,” upozornil Šídlo.

Někdy vás může výrazná sleva nalákat na zboží, které už bylo použité, nebo sloužilo jako předváděcí model. Často se tato situace týká elektroniky. Ovšem solidní obchodník by vás na to měl vždy upozornit.

Ověřte si cenu ve srovnávačích

Jednou z možností, jak se nenechat napálit, je ověření ceny ve srovnávačích, kterých je na webu spousta. Ovšem nelze se na ně spolehnout úplně stoprocentně. Ne vždy se totiž do nich promítnou nejnovější cenové slevy a akce u všeho zboží a obchodníků. Zkuste si proto cenu ověřit konkrétní návštěvou více obchodů či e-shopů.

Ušetřit nemusíte jen na Černý pátek

Na Černý pátek si obchodníci skutečně nechávají většinou ty nejzajímavější slevy, ale neplatí to rozhodně vždy. Obchodníci v současné době slevové akce spouštějí i několikrát do roka. Vyplatí se je proto sledovat i před samotným Černým pátkem, nebo využít některou z internetových služeb, která monitoruje aktuální cenu u vámi vybraného zboží.

„Platí, že například spotřební elektroniku jako mobilní telefony, televizory či herní konzole lze během tohoto svátku koupit levněji než v prosinci těsně před vánočními svátky. Kdo si ale počká, může ušetřit ještě více, protože po vánočních svátcích přijde další vlna slev,” upozornil Šídlo.

Pozor na zbytečné zadlužení

Odborníci varují před nákupy na splátky či úvěry na zboží s krátkou životností. Ale i u hodnotnějších věcí, jako je elektronika či třeba nábytek, buďte při čerpání úvěru obezřetní. Sice jejich životnost je delší než doba, po kterou budete splácet, v konečném důsledku vás ale jejich pořízení může vyjít velmi draho. Ideální by pak pro vás mohlo být, pokud obchodník zboží nabízí na splátky bez navýšení.

Nákup zboží na splátky vás může dostat do zbytečných problémů

Finance

„Velmi nevýhodné může být nechat se přesvědčit ke koupi zboží na úvěr výměnou za to, že zákazník na ruku dostane část peněz zpět. V reálu většinou kvůli úrokům původní cenu výrazně přeplatí. Nikdy se nenechejte vmanipulovat do situace, že byste se měli o nákupu, nebo dokonce koupi na splátky rozhodovat ve spěchu či pod nátlakem. V takovou chvíli z obchodu raději odejděte a vše si někde v klidu promyslete nebo propočítejte,” dodal Šídlo.

Ukvapené zadlužování může přidělat velké starosti

Finance

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám