Hlavní obsah

Hlad po zaměstnancích roste

Právo, Karel Kvapil

Lidé nejsou, zní společný povzdech napříč obory na domácím trhu práce. V Česku je rekordní počet neobsazených pracovních míst. Mnohé firmy totiž během pandemie výrazně nepropouštěly a teď, po rozjezdu výroby, navíc rychle nabírají. Zaměstnance si přetahují, lákají i cizince nebo absolventy bez praxe. Vyluxovaný trh práce také urychluje automatizaci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Současný hlad po zaměstnancích je nejen větší než loni, ale i ve srovnání se stavem před začátkem pandemie. Proti loňsku evidujeme na pracovních portálech o dvě třetiny více volných míst, což je ve srovnání s rokem 2019 nárůst čtrnáct procent,“ upozorňuje analytik pracovního trhu Tomáš Ervín Dombrovský ze společnosti LMC.

„Nabírá se napříč trhem a prakticky nejsou profese, u kterých by byl dramatický převis kandidátů nad počtem obsazovaných míst. Čím je třeba větší odbornost, tím náročnější pro firmy je pozici obsadit,“ dodal.

Nezaměstnanost v Česku v září klesla na 3,5 procenta

Ekonomika

Podle Dombrovského v tom hrají roli tři hlavní faktory: nízká nezaměstnanost, málo absolventů a koronavirus. Absolventi nedokážou početně nahrazovat zaměstnance odcházející do důchodu. Největší vliv ale měl koronavirus, který výrazně snížil ochotu lidí dobrovolně měnit zaměstnavatele.

„Lidé nechtějí moc riskovat, a tak se daleko více přimkli ke své stávající práci. Z našich průzkumů vyplývá, že ochota změnit práci je nejnižší za posledních pět let. Dobrovolná fluktuace přitom bývá nejsilnějším zdrojem volných pracovníků. Během normálních let změní dobrovolně práci 16 až 20 procent lidí a ti v současnosti chybějí,“ připomíná Dombrovský.

Lidé se stále bojí měnit zaměstnání

Finance

Zájem o kariérní růst

Uchazeče o zaměstnání zajímá hlavně pracovní náplň a výše odměny. Zohledňují ale také možnosti skloubení práce s osobním životem, náročnost případného dojíždění a příležitosti k profesnímu růstu. Na ty se zaměřuje i největší český poskytovatel celních služeb, společnost Gerlach.

„Přijímáme i absolventy, kterým zajišťujeme další vzdělávání a prostor pro kariérní postup. Jen letos u nás povýšili na vedoucí pozice dva zaměstnanci, kteří byli ještě před třemi lety nováčky v oboru,“ sdělil ředitel společnosti Luděk Procházka.

Vysoce kvalifikovaní lidé si mohou vybírat z velké nabídky práce nejen v Praze. Například přední poradenská společnost BDO potřebuje v různých pobočkách po republice obsadit čtyřiadvacet pozic, z toho čtrnáct je vhodných i pro absolventy.

Covid zamíchal atraktivitou oborů

Finance

„Zaměstnání máme hlavně pro advokáty, auditory, datové analytiky a odborníky na daně, nemovitosti a převodní ceny. Průběžně nabíráme i finanční a mzdové účetní,“ upřesnil personální ředitel společnosti Tomáš Haken.

Návrat podnikových ubytoven

Firmy obtížně shánějí i lidi na manuální práce. Své o tom ví kladenská společnost VP trend vyrábějící dveřní výplně. „Už několik měsíců hledáme další dvě posily do výroby. Není to otázka peněz, kvalifikovaní zaměstnanci prostě na trhu práce nejsou. Je to dlouhodobý problém, nikoliv jen otázka posledních několika let,“ poznamenal obchodní ředitel společnosti Stanislav Obyt.

Posily ale potřebují i v potravinářství. Potvrzuje to největší producent hovězího masa Maso Uzeniny Polička. Firma hledá lidi mimo jiné na pozice expedient, řidič přepravující zvířata a obsluha balících strojů.

„V rámci Pardubického kraje platíme nadstandardní mzdy. Zaměstnancům navíc nabízíme dotované obědy, motivační příplatky, třináctý plat a další benefity. Pro některé zajišťujeme i podnikové ubytování,“ uvedla personální ředitelka společnosti Markéta Uttendorfská.

Právě podnikové ubytovny se vracejí do módy. Jednu takovou plánuje postavit i největší český výrobce designových plotů a vstupních bran Lamark. „Zatím máme pro některé zaměstnance firemní byty tady u nás v Královéhradeckém kraji. Kvůli přibývajícím zakázkám ale musíme náš tým dále významně rozšiřovat, takže v budoucnu chceme zřídit podnikovou ubytovnu,“ uvedl majitel a ředitel společnosti Milan Kučera.

Anketa

Měnili jste v posledním roce práci?
Několikrát
6 %
Jednou
15,5 %
Ne
78,5 %
Celkem hlasovalo 11105 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám