Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak se bránit smluvní pokutě od dodavatele energií

Novinky, bab

Dodavatelé energií zákazníkům v případě, že předčasně ukončí smlouvu sjednanou na dobu určitou, naúčtují různé poplatky či smluvní pokuty. Jak upozorňují odborníci ze spotřebitelské organizace dTest, problémem je, že zákazník mnohdy ani neví, že uzavřel smlouvu na dobu určitou, nebo přehlédl povinnost úhrady smluvní pokuty za předčasné ukončení smlouvy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Přinášíme rady, jak se smluvní pokutě můžete bránit.

Podpis smlouvy vynucen lstí

Výjimkou nejsou praktiky často používané podomními prodejci, kdy je zákazník k uzavření smlouvy dotlačen nebo z něj byl podpis smlouvy na dobu určitou vylákán za pomoci lsti podstrčením dokumentu vydávaným například jen za průzkum trhu nebo potvrzení vykonané schůzky, na které se mělo jednat o nové smlouvě.

„Pokud jste nebyli prokazatelně seznámeni s povinností hradit smluvní pokutu, není podle soudní judikatury vaší povinností takovou smluvní pokutu zaplatit,“ upozornila Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

S reklamací vyúčtování energií mají Češi zkušenost, většinou uspějí

Finance

Jak dále uvedla, pokud se vám nepodaří s dodavatelem energií domluvit, můžete se obrátit na Energetický regulační úřad s žádostí o pomoc či radu.

O smluvní pokutě musí být spotřebitel informován

Dle rad dTestu můžete zpochybnit i smluvní pokutu, kterou po vás požaduje zprostředkovatel pochybné energetické aukce. V takovém případě je možné se odvolat na obvyklé tvrzení zprostředkovatele, že aukce je nezávazná a předně bezplatná.

Je dokonce možné zpochybnit celý aukční model, protoře daná aukce se mnohdy nekoná. Spotřebitelům totiž zpravidla nejsou představeni účastníci takové aukce ani sdělena kritéria výběru vítězného dodavatele. Dozorovým orgánem dohlížejícím na zprostředkovatele pořádající obdobné aukce, kteří nemají licenci jako dodavatelé energií, je Česká obchodní inspekce.

Smlouva přes telefon zavání průšvihem

Finance

Do konce letošního roku by měla být do českého právního řádu promítnuta evropská směrnice o společných pravidlech pro vnitřní trh s elektřinou. Podle ní může dodavatel elektřiny požadovat smluvní pokutu za předčasné ukončení smlouvy o dodávkách elektřiny jen v případě, že o ní byl zákazník jasně informován.

Směrnice zároveň limituje i výši takových smluvních pokut na částku odpovídající maximálně hospodářské ztrátě dodavatele elektřiny. Takovou ztrátu však musí dodavatel prokázat.

„Byť směrnice dosud nebyla promítnuta do českého právního řádu, můžete se pokusit argumentovat jejím zněním a odmítnout smluvní pokutu zaplatit. Pokud by s tím dodavatel nesouhlasil a vznikl by spor, dozorové orgány i soudy by měly nejpozději od ledna příštího roku problematiku posoudit s přihlédnutím ke znění směrnice,“ doplnila Eduarda Hekšová.

Reklama

Související články

Co může zhatit změnu dodavatele energií

Na změnu poskytovatele služeb, stejně tak dodavatele energií, má každý člověk právo. Ovšem ne vždy to jde snadno, zabránit vám může například smlouva se...

Smlouva přes telefon zavání průšvihem

V posledních týdnech se mnozí lidé setkali s nabídkami dodavatelů energií, kteří se jim přes telefon snažili představit levnější nabídky, přičemž se odkazovali...

Výběr článků

Načítám