Hlavní obsah

Cestovní pojištění až těsně před odjezdem, nejlépe z mobilu

Novinky, bab

Na sjednání cestovního pojištění Češi nepospíchají, pojistky ve valné většině případů uzavírají tzv. za pět minut dvanáct, tedy těsně před odjezdem na dovolenou. V posledních letech navíc výrazně roste počet pojistek sjednaných přes mobilní telefon. Aktuálně se touto cestou uzavře každá třetí smlouva.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zatímco místo pobytu, termín a pochopitelně i výdaje za zahraniční dovolenou mají Češi naplánované dlouho předem, vyřízení cestovního pojištění nechávají až na poslední chvíli.

Z aktuálních statistik společnosti ePojisteni.cz vyplývá, že dvě třetiny Čechů si uzavírají cestovní pojištění v průběhu dvou dnů před plánovaným datem odjezdu. A dokonce více než třetina lidí si pojistku sjedná jen den před odjezdem a každý šestý až v den odjezdu.

„Pokud srovnáme letošní data s rokem 2016, vidíme, že okamžik uzavření cestovního pojištění se v jednotlivých letech nijak zásadně nemění. Cestovní pojištění jsou Češi zkrátka zvyklí vyřizovat až těsně před odjezdem do zahraničí,“ potvrdil dlouhodobý trend Ladislav Gruber, analytik portálu ePojisteni.cz.

Každý třetí z mobilu

Důvodů, proč Češi nechávají pojištění až na poslední chvíli, může být několik. Pravděpodobně tím nejzásadnějším je možnost uzavřít ho rychle a pohodlně na internetu z počítače, tabletu či chytrého mobilu. Mnohé pojišťovny navíc klientům za on-line sjednání nabízejí například desetiprocentní slevu z celkové ceny pojištění.

A právě sjednávání pojistek prostřednictvím chytrých telefonů v posledních letech výrazně roste. Lidé je mohou uzavřít během pár minut třeba cestou na letiště.

Jaká zařízení Češi pro sjednání cestovního pojištění používají
Zařízení2016201720182019
Mobilní telefon6 %10 %20 %34 %
Počítač90 %86 %77 %63 %
Tablet4 %4 %4 %3 %
Zdroj: ePojisteni.cz

„Zatímco v červnu roku 2016 si sjednalo cestovní pojištění přes mobil jen šest procent zájemců, letos v červnu to byla už více než třetina. V následujících letech budou hrát mobilní telefony při prodeji cestovního pojištění stále významnější roli. Očekávám, že v příští letní sezóně se mohou prodeje cestovního pojištění přes mobil blížit k 50 procentům,“ doplnil Gruber.

Pojistka za pár minut

Data portálu ukazují, že vybrat si a uzavřít cestovní pojištění on-line zvládnou Češi velmi rychle. Mladým lidem ve věku od 18 do 30 let na to obvykle stačí tři minuty. O něco více času na vyplnění všech potřebných údajů potřebují lidé starší 50 let, a to nejčastěji šest až osm minut.

Padesátníci také v posledních letech stále častěji dávají přednost platbě kartou on-line před převodem z účtu. Pojistné aktuálně platí on-line kartou 9 z 10 lidí.

O pojištění se starají hlavně muži

Pátek je dnem, kdy lidé sjednávají cestovní pojištění nejčastěji. Naopak nejslabšími jsou neděle a pondělí.

„Pátek je historicky nejsilnějším dnem. Nejvíce poptávek přichází večer mezi 18 hodinou a půlnocí. Zajímavé také je, že mnohem častěji sjednávají cestovní pojištění muži než ženy.“

Data také ukazují, jak dlouhé cesty Češi do zahraničí podnikají. Letos od ledna do dubna nejčastěji vyráželi za hranice na čtyři až pět dní. O letních prázdninách je pak každoročně největší poptávka po pojištění na osm dní.

„V lednu a únoru evidujeme rostoucí zájem o jednodenní cestovní pojištění, kdy vyrážejí lyžaři takzvaně na otočku do Alp. Do statistik se propisuje i rostoucí obliba prodloužených euro víkendů. Pro tyto pobyty si lidé sjednávají cestovní pojištění obvykle na tři až pět dní,“ doplnil Gruber.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám