Hlavní obsah

Každý třetí Čech se při kratších cestách za hranice nepojistí

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina Čechů si před cestami do zahraničí už automaticky uzavírá cestovní pojištění. To platí zejména pro dlouhodobé pobyty, trvající jeden a více týdnů, kdy si pojištění sjednává sedm z 10 českých turistů. V případě krátkodobých cest přes hranice, které trvají maximálně několik dní v kuse, nicméně Češi cestovní pojištění podceňují.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Z červnového průzkumu agentury Ipsos pro Českou spořitelnu (ČS) vyplynulo, že na jednodenní či víkendový výlet za hranice vyráží nepojištěna třetina turistů. Vždy se pojistí necelá polovina turistů a každý sedmý tak učiní u většiny krátkodobých cest.

„Nejvíce rizikové situace, které mají Češi tendenci podceňovat, jsou krátkodobé cesty přes hranice, třeba neplánované. Aktuální průzkum ukázal, že více než třetina lidí u nás se na krátké cesty do ciziny nepojišťuje. Přitom na víkendové pobyty do Alp nebo eurovíkendy vyráží alespoň jednou za rok se svými blízkými každý druhý Čech,“ upozornil Jakub Jírovec z ČS.

Hlavně mít pojištěné zdraví

Hlavními požadavky, jež lidé na cestovní pojištění mají, jsou podle průzkumu pojištění léčebných výloh a úrazové pojištění. Trvá na něm osm z 10 turistů.

Pojištění odpovědnosti za škodu či újmu však zajímá méně než polovinu lidí.

„Jde přitom o jednu z nejlevnějších pojistek, která navíc ušetří spoustu peněz a starostí. Na cestách totiž můžeme způsobit škodu i někomu jinému a tím pádem za to nést odpovědnost. Někdy mohou být tyto škody opravdu vysoké,“ varoval Jírovec s tím, že na alespoň dvoumilionovém limitu by měl u této pojistky trvat každý, kdo se za hranice vydává.

Zhruba dvě pětiny lidí pak kladou důraz na pojištění zavazadel, pětina se zajímá i o pojištění storna. Asistenční služby, které turistům v nesnázi často pomohou z nejhoršího, jsou u pojištění důležité pro každého pátého.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám