Hlavní obsah

Na cestovním pojištění Češi nešetří, většina volí prémiovou variantu

Novinky, bab

Sjednat si cestovní pojištění na cestu do zahraničí je, zdá se, samozřejmostí pro většinu Čechů. A když už si pojistku uzavřou, tak v převážné většině případů zvolí tu nejdražší. Mezi lidmi je zájem i o připojištění autoasistence.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jaké varianty cestovního pojištění si Češi sjednávají před cestou do zahraničí.

Článek

Statistiky ePojisteni.cz naznačují, že lidé na cestovním pojištění odmítají šetřit. Raději si připlatí za kvalitnější pojistku, než aby jim případná pohroma na dovolené zruinovala rodinný rozpočet.

„Podle našich statistik si 64 procent cestovatelů před cestou za hranice vybere prémiovou variantu cestovního pojištění, která obsahuje kromě pojištění léčebných výloh a asistenčních služeb také pojištění odpovědnosti, úrazu, zavazadel, zpoždění letu a právní asistenci,“ upřesnil aktuální poptávku na trhu Ladislav Gruber, analytik ePojisteni.cz.

Prémiové dražší varianty cestovního pojištění v sobě zahrnují jak krytí rozsáhlejšího seznamu škod, tak poskytují mnohem vyšší, nebo dokonce neomezené pojistné limity, především pak léčebných výloh.

Varianty cestovního pojištění

Nejlevnější varianta cestovního pojištění

  • Obsahuje pouze krytí léčebných výloh, navíc s velmi omezeným limitem (okolo dvou až tří milionů korun) a asistenční služby (ty zpravidla dává každá pojišťovna ke každému sjednanému pojištění).

Standardní varianta cestovního pojištění

  • Obsahuje obvykle již vyšší limity na léčebné výlohy (zhruba pět milionů korun) a navíc mimo asistenci ještě pojištění odpovědnosti, úrazu a zavazadel.

Prémiová varianta cestovního pojištění

  • Tato verze cestovního pojištění má zpravidla velmi vysoké nebo neomezené limity na léčebné výlohy, zároveň mnohem větší limity na všechna rizika, která jsou již ve standardu, a navíc další služby jako pojištění zpoždění letu, zavazadel či ztráty dokladů, právní asistence a další.

Standardní pojistku si sjednává třetina lidí a pouze tři ze sta se na cestovním pojištění snaží co nejvíce ušetřit a volí nejlevnější varianty.

Popularita autoasistence roste

Češi čím dál častěji volí k cestovnímu pojištění i krátkodobé připojištění vozidla, tzv. autoasistenci. Pokud se vám v zahraničí auto porouchá, případně dojde k nehodě, pojišťovna proplatí například výdaje spojené s odtahem nepojízdného vozidla, dále pak účet za zapůjčení náhradního vozidla či platby za dočasné ubytování a náhradní dopravu.

„Připojištění autoasistence do zahraničí si k prémiovému připojištění aktuálně sjedná přibližně každý desátý motorista. Češi si uvědomují rizika a komplikace, které je mohou na cestě potkat, a zájem o připojištění vozidla tak v posledních letech výrazně roste. Když porovnám data za červen letošního a minulého roku, narostly prodeje přibližně o 160 %,“ potvrzuje rostoucí trend Ladislav Gruber.

Autoasistenci si Češi nejčastěji sjednávají při cestách do Chorvatska, Slovinska, Rakouska a Itálie. Naopak, jak ukazují statistiky, připojištění auta neřeší, když vyrážejí na cesty na Slovensko.

Cena připojištění technické asistence vozidla vyjde na několik stokorun. Kolik zaplatíte, záleží na počtu dní pojištění bez ohledu na značku či stáří auta. Při cestě do pěti dní zaplatíte okolo 300 korun, do 10 dní okolo 500 korun a měsíc přijde v průměru na 600 korun.

Pojištění storna na chvostu zájmu

Stále více žádané je také připojištění zpoždění nebo zrušení letu, zavazadel, pojištění právní ochrany nebo nákladů na cestu a ubytování blízké osoby.

Dalším specifickým pojištěním je krátkodobé pojištění domácnosti po dobu pobytu v zahraničí, nákladů na veterinární léčbu zvířete nebo pojištění půjčeného vozidla.

Na druhou stranu, ale mají Češi jen minimální zájem o pojištění storna zájezdu. „Lidé pravděpodobně vnímají toto pojištění jako extrémně drahé. Je potřeba si ale uvědomit, že při zrušení dovolené krátce před odjezdem přijdou na storno poplatcích o řádově více peněz. Pro rodinu, která za dovolenou zaplatí 50 až 60 tisíc korun, vychází pojištění storna okolo dvou tisíc korun. Důvodem nízkého zájmu může být i fakt, že pojištění nelze sjednat na poslední chvíli, ale pouze v předstihu při placení zálohy nebo celé ceny dovolené,“ dodal Gruber.

Anketa

Sjednáváte si na dovolenou cestovní pojištění?
Ano, klidně si připlatím za lepší pojištění
76,5 %
Ano, pojišťuji ale jen léčebné výlohy
14,2 %
Ne
9,3 %
Celkem hlasovalo 260 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám