Hlavní obsah

Češi za pandemie více investují online

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za poslední rok a půl poznamenaný pandemií se změnil i způsob, jakým lidé zhodnocují své peníze. Více se začali zajímat o online investování.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Doba najednou nahrávala online platformám a řešením. Část lidí najednou pracovala doma na home office a neměla kde utrácet peníze, lidé si nastřádali více peněz,“ řekl Právu Jan Hlavsa, spoluzakladatel českého startupu Fondee, který tvoří online investiční platformu pro investování do akcií a dluhopisů.

Lidé podle něho zároveň viděli, že akciové trhy jdou nahoru a úrokové sazby dolů, na běžných a spořicích účtech mají dnes v podstatě nulové zhodnocení a do toho se zvyšuje inflace. „Začali přemýšlet nad tím, co s penězi dělat, aby je ochránili a zhodnotili. To nám jako investiční platformě hodně pomohlo,“ dodal.

Kam s volnými penězi? Možností se nabízí celá řada

Finance

V podílových fondech je dnes podle jeho slov asi 600 miliard korun a množství peněz, které leží na běžných a spořicích účtech domácností u bank, je ještě pětkrát vyšší. „Disproporce toho, co sedí jen tak a nic nedělá, je v Česku hrozně vysoká. Jsme proto rádi, že lidé přecházejí na investování,“ podotkl Hlavsa.

Nižší poplatky

Fondee má po roce a půl na trhu pět tisíc klientů, do konce roku jich chce mít osm tisíc. Klientům podle Hlavsy nabízí nižší poplatky, než kdyby investovali u běžného fondu v bance.

„Zákazník platí asi 1,05 procenta ročně a nemá žádné vstupní ani výstupní poplatky. Když si půjde koupit fond, zaplatí až tříprocentní vstupní poplatek, zainvestuje tedy 100 tisíc korun a tři tisíce korun rovnou odevzdá. A pak platí dvě až tři procenta ročně. Naše poplatky jsou tedy poloviční,“ prohlásil.

S investicemi do půjček je možné porazit inflaci

Finance

Na nižší poplatky se Fondee dostalo mimo jiné díky tomu, že nabízí pasivní produkty, tedy takové, které kopírují akciový trh a dluhopisy, a nevyužívá drahé služby manažera portfolia. Roční výnos se liší podle míry rizika, kterou si zákazník zvolí.

„Historicky se portfolia výnosově pohybují od tří do osmi procent. V období vyšší inflace lze očekávat, že se portfoliím bude dařit více. Loni naše portfolia měla šest až 11 procent,“ uvedl Hlavsa.

Průměrnému zákazníkovi Fondee je zhruba 35 let a obecně si volí odvážnější portfolia, která mají větší podíl akciové složky. Asi 70 procent klientů investuje pravidelně, a to asi sedm až osm tisíc korun měsíčně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám