Hlavní obsah

Cena za ošetření v cizině roste, turisté se setkávají i s neseriózními praktikami lékařů

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdniny jsou za námi a většina Čechů má pobyt v zahraničních destinacích za sebou. Pojišťovnám tak nastává čas na rekapitulaci letní sezóny. Se zajímavým poznatkem přišla Allianz pojišťovna, podle níž se výrazně zvýšila cena za lékařské ošetření jak ambulantní, tak při hospitalizaci.

Foto: Profimedia.cz

I banální ambulantní ošetření stojí v zahraničí tisíce korun.

Článek

Počet onemocnění a úrazů, které klienti Allianz dosud nahlásili ze svých zahraničních cest, je posledních pár let zhruba srovnatelný. Co se však dramaticky mění, je cena za ošetření. Průměrné plnění za banální ambulantní ošetření bylo loni kolem šesti tisíc korun, letos je to již téměř osm tisíc. Zhruba o deset procent se zvýšila i průměrná cena za hospitalizaci, letos se pohybuje kolem 55 až 60 tisíc korun.

Mezi nejnákladnější země pro letní dovolené patří Egypt, výrazně dražší ošetření si nárokovala i zdravotnická zařízení z Turecka, Řecka či Itálie.

Dítě odpojené od kapaček, škytavka za 167 tisíc

Ovšem předražené služby nejsou tím nejhorším, co nemocného může v nemocnicích hlavně arabského světa, ale i v určitých destinacích jižní Evropy, potkat.

„Stává se i to, že po pacientech zdravotnická zařízení chtějí peníze v hotovosti, a dokud je nedostanou, používají i velmi specifické praktiky, hraničící až s vydíráním. Odmítají pacienty z nemocnice propustit, nebo dokonce zabaví cestovní doklady,” uvedla Zuzana Nová z Allianz Assistance.

Podobných neetických jednání zahraničních zdravotníků Allianz eviduje čím dál tím více, nejčerstvější je případ šestiletého chlapce s kašlem a teplotami, který každý den docházel do nemocnice na infuze. Lékaři po matce dítěte požadovali úhradu v hotovosti - za infuzi 500 eur (zhruba 14 tisíc korun). Když to žena odmítla zaplatit s tím, že má sjednáno pojištění, lékař chlapce okamžitě z kapačky odpojil a poslal pryč.

S přemrštěnou částkou za ošetření se setkal i starší muž s neustávající škytavkou. V nemocnici strávil pět dnů, ovšem vůbec netušil, jak a zda vůbec byl léčen, protože škytavka jej opustila až po návratu domů. Účet za pětidenní hospitalizaci však dosáhl šest tisíc eur (zhruba 167 tisíc korun).

„Všem našim klientům radíme a opakujeme to znovu, aby vždy kontaktovali jako první asistenční službu, která poradí se znalostí místních poměrů a případné konflikty vyřeší,“ uvedla Jaroslava Kratochvílová z Allianz.

Anketa

Potřebovali jste někdy na zahraniční dovolené pomoc lékaře?
Ano
41,2 %
Ne
58,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 245 čtenářů.

Může se Vám hodit na Firmy.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám