Hlavní obsah

Analýza: Češi své závazky splácejí lépe

Právo, Jindřich Ginter

Češi na tom nejsou s dluhy po splatnosti, exekucemi a schopností vracet alespoň část závazků v osobních bankrotech zase tak moc špatně, jak se tvrdí. Ukázala to podrobná analýza insolvencí zpracovaná společností InsolCentrum. V procesu oddlužení je nyní podle ní zhruba 114 tisíc lidí, což je pouze 1,3 procenta populace nad 15 let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Výsledky oddlužení jsou pravděpodobně nejlepší v Evropě, což extrémně kontrastuje s tím, jak se to prezentuje. Na jednu stranu říkáme, že desetina populace je v dluhové pasti, ale podle Eurostatu jsou Češi nejlepší ve splácení závazků v EU,“ shrnula celkový pohled šéfka InsolCentra Jarmila Veselá.

Nepřímo jí dává za pravdu i registr dlužníků Solus, který už několikrát zveřejnil, že platební morálka českých spotřebitelů se výrazně zlepšuje a v evropských dluhových srovnáních vycházíme dobře. V podobném duchu se nesou i pravidelné zprávy bankovního i nebankovního úvěrového registru spravovaného firmou CRIF.

Jak je to s Vrbnem?

InsolCentrum však stejně u své loňské zprávy šlo do detailů a konfrontovalo je například s mapou exekucí. „Vybrali jsme obec Vrbno nad Lesy, kde tato mapa exekucí uvádí, že je tam 70 procent obyvatel v exekucích. Když jsme uhradili potřebný počet vstupů a podívali se podrobně do centrální evidence exekucí na všechny tamní obyvatele, tak reálně bylo v exekucích dvanáct procent občanů této obce,“ popsala Veselá.

Dluhy jsou odpouštěny i těm, kteří si to nezaslouží

Finance

Zároveň dodala, že v mnoha politických proklamacích o zadluženém Česku se vycházelo z nesprávných dat a závěrů a zbytečně negativně se otřáslo veřejným míněním.

Podrobná data umožňující hledat podle obcí chce společnost v nejbližších dnech zveřejnit na svých stránkách.

Zprávy o tom, že se až milion lidí v Česku nachází v dluhové pasti, označuje InsolCentrum již delší dobu za mýtus, který podle něj vychází z nepřesných údajů mapy exekucí. „Tento projekt má metodologickou mezeru, neboť čerpá ze zdrojů centrální evidence exekucí obsahující kumulované počty případů. Tedy i exekuce zemřelých lidí, lidí osvobozených od dluhů anebo ukončené exekuční případy, které zůstaly viset v evidenci při přebírání exekutorských úřadů,“ uvádí InsolCentrum na svém webu.

Nejvíce vrátí mladí bankrotáři

  • Mladí dlužníci do 29 let mají v průměru půjčku s příslušenstvím 266 640 korun a v osobním bankrotu vrátili během pěti let ve splátkách 80 procent.
  • U středního věku do 59 let dlužili povinní v průměru 691 500 korun a vrátili 56 procent.
  • Senioři v oddlužení měli v průměru bezmála na krku 600 tisíc a vrátili téměř polovinu, přičemž tyto jejich dluhy ale vznikaly ještě v době, kdy nebyli v důchodu.

Zdroj: InsolCentrum

Reálný počet exekučních dlužníků byl tak loni podle něj významně nižší než uváděných 863 tisíc.

Analýza InsolCentra ukazuje, že pokud je dlužník v pětiletém režimu insolvence, lidově osobním bankrotu, tak se v průměru věřitelům vrátilo 56 procent přihlášených pohledávek. Přitom ze zákona je minimum 30 procent. „Současný princip insolvence funguje efektivně,“ konstatuje Veselá.

To je v ostrém kontrastu se situací insolvence firem. Pokud je v bankrotu podnik, tak věřitelé nedostanou v 60 procentech případů vůbec nic.

Češi nechtějí odpouštět dluhy. Dali by dlužníkům možnost si je odpracovat

Ekonomika

Dále se ukazuje, že 83 procent z toho, co se v insolvenci od osob vymůže, dostanou oprávnění, přičemž náklady na insolvence jsou kolem 17 procent.

Celkově insolvencí, osobním bankrotem, už úspěšně prošlo 55 tisíc lidí, přičemž 90 procent bankrotářů proces dokončilo úspěšně.

InsolCentrum zanalyzovalo data z jedenácti let existence osobních bankrotů v ČR. Mj. se také ukázalo, že v oddlužení je jen mizivé procento seniorů, například ve skupině 65–69 let je pouze 0,7 procenta z nich v insolvenci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám