Hlavní obsah

Ženevané si přiklepli nejvyšší minimální mzdu světa

Právo, CNN, znk

Ženeva od listopadu zavede minimální mzdu 4086 švýcarských franků (zhruba sto tisíc korun) za měsíc. Rozhodli o tom tamní voliči v referendu. Částka, která odpovídá 41hodinovému pracovnímu týdnu a činí asi 580 korun za hodinu, je, jak napsal deník The Guardian, nejvyšší na světě – v sousední Francii je to méně než polovina.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na 58 procent voličů asi půlmilionového kantonu o tom nečekaně rozhodlo v referendu navrženém místními odbory a levicovými stranami, přestože změnu v letech 2011 a 2014 zamítli.

Za obratem veřejného mínění stojí podle médií obavy z dopadů ekonomické krize způsobené koronavirem a strach ze zchudnutí, podotkl list.

Trpí hlavně turismus

Ženevu, jejíž hospodářství značně závisí na turistech a obchodních zahraničních hostech, restrikce v dopravě zavedené proti šíření nemoci obzvlášť zasáhly. Dokládají to potravinové banky, před kterými v poslední době rostou fronty zájemců, zdůraznil The Guardian.

Přestože je schválená částka na české poměry nepředstavitelná, ve Švýcarsku jde o průměr. Podle týdeníku The Economist je Ženeva desátým nejdražším městem na světě a odklepnutá minimální mzda je jen lehce nad prahem chudoby 3968 švýcarských franků pro domácnost se dvěma dospělými a dvěma dětmi do

14 let, vyplývá z údajů Švýcarského federálního statistického úřadu z roku 2018.

Ve Švýcarsku si došlápnou i na oslavy v rodinách, návštěvy se budou muset hlásit

Evropa

„Covid ukázal, že určitá část švýcarské populace nedokáže v Ženevě vyžít. Čtyři tisíce (švýcarských franků) jsou minimum, aby se nedostali do velmi složité situace,“ podotkl Michel Charrat, šéf neziskové organizace Groupement transfrontalier européen.

Švýcarsko jako celek žádnou minimální mzdu nemá, v minulých letech však o jejím zavedení rozhodly kantony Neuchâtel, Jura a Ticino. K nim se nyní přidala právě Ženeva.

Reklama

Výběr článků

Načítám