Hlavní obsah

Byty na Airbnb v Praze se musí nově kolaudovat jako ubytovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikání v oblasti krátkodobých pronájmů v Praze zřejmě čekají velké změny. Odbor Magistrátu se totiž postavil za stanovisko stavebního úřadu Prahy 1, podle nějž musí být byty používané ke krátkodobému pronájmu kolaudované jako ubytovna. Týká se to především bytů pronajímaných přes platformu Airbnb.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Logo Airbnb pod Louvrem

Článek

Stavební úřad Prahy 1 stanovisko vydal na základě kontroly, kterou v únoru 2020 provedl v Růžové ulici.

„Podle tamějšího Společenství vlastníků jednotek (SVJ) byl totiž byt používán jako ubytovna. Na základě oznámení SVJ vyzval stavební úřad majitele (Sterch, s.r.o.), aby zjednal nápravu a do 31. července 2020 ukončil nepovolené užívání bytové jednotky,“ uvedla Městská část Praha 1 v tiskové zprávě.

Protože majitel nezměnil kolaudaci prostor, ani je nepřestal využívat ke krátkodobým pronájmům, úřad na začátku listopadu 2020 zahájil řízení o přestupku.

První pokuta za Airbnb v Praze kvůli porušení stavebních předpisů

Ekonomika

Majitel nesouhlasí s argumentací úřadu a v rámci řízení uvedl, že není rozdíl mezi krátkodobým a dlouhodobým pronájmem.

Odbor stavebního řádu Magistrátu hlavního města Prahy ale odvolání majitele zamítl a postavil se za výklad městské části. Majitel se proti rozhodnutí tohoto odboru nemůže odvolat. Následně úřady majiteli vyměřily pokutu 20 tisíc.

Praha čeká, že v oblasti krátkodobých pronájmů dojde v důsledku rozhodnutí k velkým změnám.

Praha spouští bezplatnou pomoc pro majitele

Spouští proto bezplatnou právní pomoc pro majitele bytů, společenství vlastníků a obyvatele Prahy, kteří řeší problémy v důsledku poskytování krátkodobých ubytovacích služeb v bytech a bytových domech.

Poradna bude fungovat v budově Magistrátu hl. m. Prahy ve Škodově paláci v Jungmannově ulici od 11. října, a to každé pondělí a středu od 14 do 16 hodin.

Aktuální vývoj v Praze zneklidňuje ředitele Centra pro ekonomické a tržní analýzy (CETA) Aleše Roda, který se dlouhodobě zabývá tématem sdílené ekonomiky.

Soud: Krátkodobý pronájem je ubytovací služba, má se danit jako podnikatelská činnost

Ekonomika

„Z Airbnb si politici udělali takzvanou falešnou stopu (argumentační faul odvádějící pozornost – pozn. red.) při hledání skutečných příčin zvyšujících se cen nemovitostí v Praze,“ uvedl na dotaz Novinek.

„Ty mají přitom objektivní vysvětlení ekonomická (vysoká poptávka, nízké úrokové sazby, inflace), regulatorní (zdlouhavá byrokracie, pomalá výstavba), demografická (urbanizace a migrace do Prahy, prodlužující se věk dožití) i historická (přeměny bytů na nebytové prostory v 90. letech, regulované nájemné),“ podotkl Rod.

Rod: Zákaz silou není efektivní signál

„Z těchto důvodů mi hon na Airbnb nepřijde jako efektivní signál, protože vymahatelnost jakékoliv regulace založené na prohibitio ordinem (zákazu silou – pozn. red.) bude omezená. Když už regulace, tak osobně vidím jedinou efektivní cestu v povolení krátkodobého ubytování v nemovitostech na tzv. nights cap,” vysvětlil Rod.

Více než Airbnb centrum Prahy vylidnilo regulované nájemné, myslí si ekonom

Ekonomika

„Jde o přesně stanovený počet nocí v roce, který se může lišit dle majitele nemovitosti (fyzická osoba vs. s.r.o.) a úsilí věnovat spíše omezování negativních externalit, které ale – a znám to z vlastní zkušenosti – zdaleka negenerují jen hosté krátkodobého ubytování, i když jsou často obvyklými podezřelými,“ vysvětlil Rod.

„Z ekonomického pohledu je tlak na speciální způsob kolaudace nebo vybavení naprosto nesmyslný, když ve třetím patře činžovního domu v Praze ulehají v bytě ke spánku rodiče s kojencem a ve čtvrtém patře totožného bytu pár turistů z Mexika, určitě jejich komfort ani bezpečí nebudou měřitelné vyšším počtem formulářů a razítek na poličce bytu ve čtvrtém patře,“ uzavřel ekonom.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám