Hlavní obsah

První pokuta za Airbnb v Praze kvůli porušení stavebních předpisů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražské úřady uložily pokutu 20 tisíc korun prvnímu majiteli bytu za porušování stavebních předpisů při krátkodobém ubytování hostů přes platformu Airbnb. Ve středu to uvedla radní Prahy pro bydlení Hana Marvanová (za STAN).

Foto: Charles Platiau, Reuters

Logo Airbnb pod Louvrem

Článek

Podle názoru vedení města musí byty využívané tímto způsobem dodržovat stejná pravidla jako hotely. Magistrát spustil k tématu bezplatnou právní poradnu a prosazuje legislativní změny.

Rozhodnutí o pokutě vydal stavební úřad Prahy 1 a po přezkumu letos v srpnu ho potvrdil magistrát. Podle Marvanové je to důležitý precedent, který potvrdil právní analýzy magistrátu a kanceláře ombudsmana. „Pokuty mohou být ukládány opakovaně, mohou dosáhnout výše až půl milionu korun,” uvedla radní.

Doplnila, že město usiluje o to, aby ministerstvo pro místní rozvoj vydalo metodický pokyn, kterým by stavebním úřadům stanovilo rozhodování v podobných případech. K tomu podle ní pomůže, pokud podobných rozhodnutí bude více.

Soud: Krátkodobý pronájem je ubytovací služba, má se danit jako podnikatelská činnost

Ekonomika

„Chtěli bychom, aby obyvatelé či majitelé nemovitostí, kteří trpí tímto problémem, se obrátili na naši poradnu, kde dostanou konkrétní právní radu pro podání podnětu stavebním úřadům,” řekla. Dodala, že již v létě požádala k tématu o schůzku s ministryní Klárou Dostálovou (za ANO), ale ta se zatím neuskutečnila.

Radní dále uvedla, že na základě stanoviska ministerstva průmyslu a obchodu začnou živnostenské odbory vymáhat také povinnost, aby byly domy s byty poskytovanými přes platformy zvenku označeny.

Hlavní město prosazuje ve Sněmovně zákon, který by samosprávám umožnil poskytování bytů přes ubytovací platformy omezit. Ten již město předložilo Sněmovně, ta současná ho však podle Marvanové neprojednala. „Věřím, že nová Sněmovna si na to čas najde,” řekla. Mezi další návrhy Prahy patří posílení pravomocí společenství vlastníků jednotek, aby mohla tento způsob využívání bytů omezit.

Reklama

Související články

Krátkodobé pronájmy má řešit zákon

Krátkodobé pronájmy bytů prostřednictvím internetových zprostředkovatelů je podle pražských senátorů třeba regulovat jedním zákonem, ne dílčími novelami, které...

Pandemie zastavila rozmach Airbnb v Evropě

Pandemii covidu-19 se podařilo to, o co se pokoušelo a co se nepodařilo mnoha starostům: vymést z center měst desítky tisíc ubytování sjednaných přes platformu...

Výběr článků

Načítám