Hlavní obsah

Soud: Krátkodobý pronájem je ubytovací služba, má se danit jako podnikatelská činnost

Městský soud v Praze minulý týden rozhodl, že krátkodobý pronájem přes platformy typu Airbnb spadá pod ubytovací služby a měl by se danit jako podnikatelská činnost. V úterý to napsaly Hospodářské noviny (HN). Rozhodnutí může podle listu výrazně ovlivnit majitele tisíců bytů, kteří v nich poskytují ubytování skrze platformu Airbnb a Booking.com.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Logo Airbnb v Louvru.

Článek

Pražský městský soud řešil případ žalobkyně zastoupené advokátkou Petrou Novákovou, která se loni v březnu ohrazovala proti tomu, že jí Finanční správa za rok 2017 doměřila daň z podnikatelské činnosti a musela podat opravné daňové přiznání.

Šlo o příjmy z krátkodobých pronájmů nemovitosti skrze platformu Airbnb.

Podle městského soudu nejde o tak­zvanou „nesouvislou podnikatelskou činnost“, za kterou pronájem považovala žalobkyně, ale o „podnikatelskou činnost v ubytovacích službách“.

Ztráta 38 miliard. Airbnb přesto srší optimismem

Ekonomika

„Může to ještě skončit u Nejvyššího správního soudu, žalobkyně může ještě podat kasační stížnost. Já však rozsudek považuji za přesvědčivý,“ řekl HN daňový poradce Tomáš Hajdušek.

„Toto rozhodnutí by mohlo byznys model Airbnb zcela rozložit,“ cituje list daňového poradce a partnera společnosti EK Partners Lukáše Eisenworta.

Rozsudek podle HN nejvíc zasáhne ty, kteří pronajímají více bytů najednou. Pro ubytovatele to bude mít zásadní dopad například v platbě sociálního a zdravotního pojištění.

Od toho jsou v případě klasického nájmu osvobozeni. Stejně tak pro ně může přijít změna v platbě DPH.

Drobnějších pronajímatelů, kteří pro Air­bnb poskytují například jeden byt pořízený na hypotéku, by se změna příliš dotknout neměla.

Airbnb při vstupu na burzu prodala akcii dráž, než plánovala

Ekonomika

Rozsudek se podle informací HN opírá i o nález Ústavního soudu, který říká, co je nájem bytu, k čemu slouží a v čem se oproti ubytování liší.

Ubytování má oproti pronájmu zásadní rozdíl, že poskytuje určité služby. Podle soudu jsou službami i například poskytnutí toaletního papíru, mýdla, ručníku či povlečení.

V Česku se přes Airbnb podle Českého statistického úřadu v roce 2018 ubytovalo 1,16 milionu zahraničních turistů. Při domácích cestách službu využilo 115 tisíc Čechů.

Nejvíce lidí využilo krátkodobé ubytování v Praze, v níž se podle odhadů k těmto účelům využívá kolem 11 500 bytů. Po loňském nástupu epidemie covidu-19 se počet těchto bytů snížil.

Reklama

Související články

Airbnb získalo od investorů 25 miliard

Platforma pro krátkodobé ubytování Airbnb získala od investorů jednu miliardu dolarů (25 miliard korun). Globální pandemie nemoci covid-19 přitom paralyzuje...

Výběr článků

Načítám