Hlavní obsah

Zahraniční obchod se dostal do přebytku

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přebytek zahraničního obchodu Česka v červenci činil 0,1 miliardy korun. Ještě ve stejném období loňského roku byl přitom obchod ve více než osmimiliardovém schodku. V pátek o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Vývoz i dovoz meziměsíčně rostly.

Foto: Vincent West, Reuters

Zahraniční obchod (ilustrační snímek)

Článek

Vývoz v červenci meziročně vzrostl o 8,4 procenta na 289,6 miliardy korun a dovoz o 5,1 procenta na 289,5 miliardy. Meziměsíčně se po sezónním očištění zvýšil vývoz o 2,4 procenta a dovoz o 1,8 procenta.

Čísla se týkají takzvaného národního pojetí, kdy se sleduje obchod se zbožím mezi českými a zahraničními subjekty.

„Tuzemskému zahraničnímu obchodu se v první polovině roku dařilo nad očekávání dobře,” konstatovala analytička Raiffeisenbank Eliška Jelínková. „Vykazuje nadále slušnou kondici a globální spory na něj prozatím nemají výraznější dopad,” dodala.

Tuzemští exportéři by se však podle Jelínkové neměli radovat předčasně. „Již nyní můžeme pozorovat ochlazení globálního obchodu a to se i na tuzemském vývozu dříve nebo později podepíše. Zároveň nesmíme zapomínat na tikající bombu v podobě cel na dovoz evropských automobilů do USA,” připomněla.

„Nesmíme zapomínat ani na to, že zhruba třetina našeho vývozu putuje do Německa a je tvořena především automobilovými součástkami. Z Německa je následně nemalé množství aut vyváženo právě do Ameriky,” dodala Jelínková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám